Την ανάγκη η διαβούλευση που συνεχίζεται για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τον αιγιαλό, να μην «κατακλυστεί» από αφορισμούς, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Στην ανακοίνωση του ΣΕΤΕ καταγράφονται στοιχεία τα οποία έχει τεκμηριώσει ο Σύνδεσμος μέσω της μελέτης «Οδικός Χάρτης 2012».
Σε αυτά τονίζεται ότι η Ελλάδα «χρειάζεται νέες τουριστικές επενδύσεις 150.000 κλινών στις κατηγορίες των 4 & 5 αστέρων την επόμενη δεκαετία, με παράλληλη αναβάθμιση και επαναλειτουργία 100.000 υφιστάμενων. Μεγάλο μέρος από τις επενδύσεις αυτές είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν στο θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτει η Ελλάδα, ώστε να ανταπεξέλθουν στον μεσογειακό και διεθνή ανταγωνισμό».
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι εάν εφαρμοστεί η διεθνής πρακτική σε κάθε κλίνη αντιστοιχεί 1 μέτρο ακτογραμμής, δηλαδή οι 250.000 κλίνες δεν θα «καταλάβουν» περισσότερα από 200 χλμ χρήση ακτογραμμής, ενώ το συνολικό μήκος των ακτών της Ελλάδας φθάνει στα 16.000 χλμ.
Παράλληλα ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι «αν αυτή η χρήση συνεπάγεται 300.000 νέες θέσεις εργασίας και εξασφάλιση άμεσα και έμμεσα του 20% του ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα 8 - 10 χρόνια, τότε πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, λογική και εμπεριστατωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των ακτών, αποτελούν απόλυτα συμβατές έννοιες».
Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμό, είναι «στον διάλογο που θα συνεχιστεί δεν πρέπει να υπάρχουν αφορισμοί, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες άλλων σκοπιμοτήτων από καμία πλευρά. Στόχος πρέπει να είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης της κοινωνίας και η προστασία του περιβάλλοντος. Ο ΣΕΤΕ είναι υπέρ της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης».