WSJ: Ανοικτή σε αρνητικά επιτόκια και η Bundesbank

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 12:46
UPD:12:47
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η απειλή του αποπληθωρισμού έκαμψε και τις αντιστάσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας απέναντι στην προοπτική χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα έγκυρες πηγές, η Bundesbank εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει τη λήψη μιας σειράς μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση του Ιουνίου - συμπεριλαμβανομένου ενός αρνητικού επιτοκίου στα χρήματα που καταθέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ και ενός προγράμματος αγοράς ενεργητικού.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό του 2016 - που αναμένονται στις αρχές Ιουνίου - θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διάθεση της Bundesbank για πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, αναφέρουν οι πηγές.

Πρόκειται για τη μέχρι στιγμής πιο ξεκάθαρη ένδειξη από πλευράς Bundesbank ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη χρήση εργαλείων νομισματικής πολιτικής στη μάχη για την αντιμετώπιση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού, σηματοδοτώντας αλλαγή πλεύσης, καθώς επί χρόνια η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας χαρακτηριζόταν από τη συντηρητική της στάση στους «κόλπους» της ΕΚΤ και στην αντίθεσή της στη χρήση μη συμβατικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα