ΣΒΕΕ: Προτάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 15:01
UPD:15:22
REUTERS/VINCENT KESSLER

Την ανάγκη να ληφθούν ειδικά μέτρα προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ). Κατάθεση προτάσεων. 

Μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΒΕΕ, τα μέλη του συμφώνησαν να προτείνουν στην κυβέρνηση τη λήψη των παρακάτω μέτρων, προκειμένου οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης περιοχής να μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν.

Πρόκειται για:

  • Τη θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων ενίσχυσης απασχόλησης, όπως για παράδειγμα η επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους, για την υποβοήθηση της βιωσιμότητας των παραμεθόριων επιχειρήσεων και για την ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης στην ακριτική Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.
  • Την επιδότηση του επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, σε μια εποχή όπου το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στη χώρα βρίσκεται στα ύψη. Ο ΣΒΒΕ πιστεύει ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να αποτελέσει έμμεση ενίσχυση του υψηλότατου μεταφορικού κόστους που επιβαρύνει σήμερα υπέρμετρα τις επιχειρήσεις της περιοχής. Έτσι, η μεταποιητική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιφέρεια μπορεί να γίνει ανταγωνιστικότερη και να «ξαναδεί» και πάλι μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Αθήνα και της Θεσσαλονίκης.
  • Τη θεσμοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών κινήτρων και συγκεκριμένα υψηλών ποσοστών επιχορήγησης, για την υλοποίηση επενδύσεων από μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την παραμεθόρια περιοχή. Σε μια εποχή όπου κεντρικό ζητούμενο είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην Ελληνική περιφέρεια, η συμπερίληψη ενός τέτοιου μέτρου πολιτικής στο επόμενο ΕΣΠΑ για το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αποτελεί βασική προϋπόθεση επιβίωσης των τοπικών επιχειρήσεων.
  • Την υλοποίηση έργων υποδομής, της περιοχής και συγκεκριμένα: α. Τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην περιοχή, β. την εκβάθυνση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, γ. τη νέα χάραξη του σιδηροδρομικού δικτύου, δ. την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, και, ε. τη βελτίωση των υποδομών στις βιομηχανικές περιοχές.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα