Swiss International Air Lines : Κέρδη αντί ζημιών το β' τρίμηνο

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2004 10:09

ΚΕΡΔΗ το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, εμφάνισε η Swiss International Air Lines Ltd., η διάδοχος της χρεοκοπημένης Swissair Group, καθώς νομική ρύθμιση με το πρώην τμήμα της Swissair της απέφερε παλαιότερα κέρδη.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 45 εκατ. ελβετικά φράγκα (36 εκατ. δολ.) ή 84 σεντίμ ανά μετοχή, έναντι ζημίας 133 εκατ. ελβετικών φράγκων ή 2,52 φράγκα ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της. Τα προ φόρων και τόκων κέρδη της ανήλθαν σε 50 εκατ. ελβετικά φράγκα, έναντι ζημίας 147 εκατ. ελβετικών φράγκων. Οι πωλήσεις της Swiss International Air Lines, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 10%, φθάνοντας στα 922 εκατ. ελβετικά φράγκα έναντι 1,03 δισ. ελβετικών φράγκων.

Τον Ιούνιο, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε, ότι ενδέχεται να εμφανίσει λειτουργική ζημία το 2004, εξ αιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων σε επίπεδα ρεκόρ. Η εταιρεία έχει απωλέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ελβετικά φράγκα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το 2002 μετά την πτώχευση.

Προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας της, κράτησε στο έδαφος αεροσκάφη, μείωσε το προσωπικό περίπου κατά το ήμισυ, ακύρωσε προορισμούς και καθυστέρησε τις παραλαβές νέων αεροσκαφών. Επίσης προχώρησε στη μείωση της τιμής των εισιτηρίων της, για να προσελκύσει περισσότερους ταξιδιώτες.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η ρευστότητα της εταιρείας ήταν 353 εκατ. ελβετικά φράγκα, έναντι 419 εκατ. φράγκων που ήταν στα τέλη Μαρτίου. Στα τέλη του 2002, η ρευστότητά της ήταν 811 εκατ. ελβετικά φράγκα. Η εταιρεία, ανακοίνωσε, ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες ελβετικές τράπεζες και άλλα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να λάβει και νέα πίστωση.

Το πρώτο εξάμηνο, οι καθαρές ζημίες της Swiss International Air Lines, μειώθηκαν στα 33 εκατ. ελβετικά φράγκα, έναντι ζημίας 333 εκατ. φράγκων, ένα χρόνο πριν. Οι πωλήσεις της κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο μειώθηκαν στο 1,77 δισ. ελβετικά φράγκα, έναντι 2,1 δισ. ελβετικών φράγκων.

Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας είναι η ελβετική κυβέρνηση με μερίδιο 20% το ελβετικό καντόνι της Ζυρίχης και οι δύο μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες, UBS AG και Credit Suisse Group. Περίπου 9% των μετοχών της διαπραγματεύεται ελεύθερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα