Ερωτήσεις και απαντήσεις για το μέρισμα

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2014 10:52
UPD:10:55
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ποιοι εισέπραξαν σήμερα το «μέρισμα»; Πότε θα πληρωθούν οι επόμενοι; Κατάσχεται το επίδομα και τι θα γίνει με αυτούς που έπεσαν θύματα κατάσχεσης; Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα που κυκλοφορούν από το πρωί, έχουν ως εξής:

Ποιοι εισέπραξαν σήμερα το κοινωνικό μέρισμα;

Αυτοί οι οποίοι είχαν υποβάλλει τις αιτήσεις τους και εμφανίστηκαν να πληρούν τα κριτήρια μέχρι τις 03 Μαϊου του 2014 δηλαδή κατά τις πρώτες 17 ημέρες λειτουργίας του συστήματος υποβολής αιτήσεων. Πρόκειται συνολικά για 205.912 δικαιούχους οι οποίοι κατά μέσο όρο εισέπραξαν 647 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα και αναλυτικά στοιχεία:

  •   Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
  •   Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
  •   Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
  •   Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
  •   Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Πόσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνολικά μέχρι σήμερα;

Περισσότεροι από 800.000 αλλά οι περισσότερες έχουν απορριφθεί. Εκτός από τους 205.912 δικαιούχους που πληρώθηκαν σήμερα, έχουν αρχικά εγκριθεί επιπλέον 62.000 αιτήσεις οι οποίες όμως είναι σε διαδικασία ελέγχουν. Όσοι από αυτούς τους 62.000 ξεπεράσουν το στάδιο του ελέγχου, θα πληρωθούν με την επόμενη δόση που είναι στις 10 Ιουνίου. Δικαίωμα συμμετοχής στον 2ο γύρο διανομής του κοινωνικού μερίσματος διεκδικούν ήδη περίπου 68.000 άνθρωποι οι οποίοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους από τις 4 έως τις 8 Μαίου.

Κατάσχεται το κοινωνικό μέρισμα;

Όχι σε καμία περίπτωση είτε ο δικαιούχος χρωστάει στο δημόσιο είτε στις τράπεζες. Επειδή υπήρξαν κρούσματα, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του επανέλαβε αυτό που προβλέπει ο νόμος: ««Με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Τι θα γίνει με αυτούς στους οποίους έγινε ήδη κατάσχεση;

Ήδη έχουν γίνει επαφές του υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να γίνει αντιλογισμός και τα χρήματα να εμφανιστούν και πάλι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Γίνονται προσπάθειες ώστε τα χρήματα να εμφανιστούν εντός της ημέρας. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο και η Εθνική Τράπεζα. Σε αυτήν αναφέρει ότι «σε εφαρμογή του νόμου, το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα  και αποδίδεται στον δικαιούχο»

Μέχρι πότε θα είναι ανοικτό το σύστημα υποβολής των αιτήσεων;

Μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτή είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων.

Για πότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες πληρωμές;

Η πρώτη είναι για τις 10 Ιουνίου και θα συμπεριλάβει όλους όσους έκαναν ή θα κάνουν αίτηση από τις 4 Μαίου μέχρι και το τέλος Μαίου (ή και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου) και η τελευταία δόση θα δοθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Θα αλλάξουν τα κριτήρια χορήγησης;

Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνεται επεξεργασία στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έτσι ώστε να υπάρξει μικρή αλλαγή στα εισοδηματικά όρια κάτι που θα επιτρέψει στο να μην υπάρχουν απορρίψεις αιτήσεων για λίγα ευρώ (π.χ δεν εισπράττει μέρισμα κάποιος με εισόδημα 6005 ευρώ). Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εκδοθεί καινούργια απόφαση ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν μέχρι σήμερα και οι οποίες ξεπερνούν τις 600.000. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Ως προς τον χρόνο των επίσημων ανακοινώσεων, οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Άλλες πηγές μιλούσαν για άμεση τροποποίηση του εισοδηματικού κριτηρίου ώστε να συμπεριληφθούν και όσοι έχουν εισόδημα έως 6500 ευρώ (ή και περισσότερο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και άλλες πηγές μετέθεταν την αλλαγή για το τέλος της διαδικασίας προκειμένου να φανεί μέχρι τότε το ποσό που θα έχει διατεθεί 

Τι προβλέπεται για τους μακροχρόνια ανέργους;

Για όσες αιτήσεις μακροχρόνια ανέργων έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, θα υπάρξει επανεξέταση προκειμένου να κριθεί αν πληρούνται τα κριτήρια με βάση τα εισοδήματα του 2013. Αυτή η διαδικασία θα γίνει τον Ιούλιο και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Θα γίνουν έλεγχοι από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών;

Έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον γενικό γραμματέα εσόδων Χ. Θεοχάρη. Μεταξύ άλλων, θα ελεγχθούν:

1.      Όσοι εμφανίστηκαν στη φορολογική δήλωση του 2013 να φιλοξενούνται και στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μερίσματος ή τη φορολογική δήλωση του 2014 να μην φιλοξενούνται πλέον.
2.      Όσοι εξαφάνισαν φιλοξενούμενους από την εφαρμογή του μερίσματος
3.      Όσοι μετέτρεψαν τη «φιλοξενία» σε «δωρεάν παραχώρηση»

Τι ισχύει για τους ένστολους;

Τα χρήματα έχουν κατατεθεί από το πρωί στους λογαριασμούς τους. Συνολικά καταβλήθηκαν περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ σε 75.428 ένστολους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα