Υπερχρεωμένα τα νοικοκυριά στη Σουηδία

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 13:19
UPD:13:46
EPA/SVERIGES RIKSBANK / HANDOUT

H κεντρική τράπεζα της Σουηδίας προειδοποιεί πως «η υπερχρέωση των νοικοκυριών ενέχει μεγάλους κινδύνους τόσο για τις μακροοικονομικές εξελίξεις όσο και για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Σε σοβαρή πηγή ανησυχίας για την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας εξελίσσεται η υπερχρέωση των νοικοκυριών, γεγονός που την αναγκάζει να επιμείνει σε σχετικά αυστηρή νομισματική πολιτική, παρά τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και τους ασθενείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα, το χρέος για νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο έχει εκτιναχθεί στο 313% του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ για νοικοκυριά χωρίς στεγαστικό δάνειο διαμορφώνεται στο 263%.

Την ίδια ώρα, τέσσερις στους δέκα δανειολήπτες αδυνατούν να μειώσουν τα χρέη τους, ενώ οι υπόλοιποι τα μειώνουν με πολύ βραδείς ρυθμούς.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποιεί πως «η υπερχρέωση των νοικοκυριών ενέχει μεγάλους κινδύνους τόσο για τις μακροοικονομικές εξελίξεις όσο και για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα