BHP Billiton: Υπερδιπλάσια κέρδη το β' εξάμηνο

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2004 09:53

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη το δεύτερο εξάμηνο, μετά την αύξηση της τιμής των μετάλλων, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησής τους από την Κίνα, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης βιομηχανίας εξόρυξης στον κόσμο, BHP Billiton. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στους επενδυτές το ποσόν των δύο δισ. δολ. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η αγορά ιδίων μετοχών.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 2,04 δισ. δολ. το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, έναντι 989 εκατ. δολ. που ήταν πριν από ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου υπολογίστηκαν από την αφαίρεση των αντίστοιχων του πρώτου από το σύνολο της χρήσης, καθώς η εταιρεία δεν κάνει χωριστή ανακοίνωση. Μέσα στη χρήση τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 3,38 δισ. δολ.

Η παραγωγή της BHP Billiton έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης για ενέργεια και πρώτες ύλες, η οποία οδήγησε τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, του άνθρακα και του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ. Ο επικεφαλής της εταιρείας, δαπανά τέσσερα δισ. δολ. φέτος, σε επιχειρηματικά σχέδια ανάπτυξης στον τομέα του άνθρακα, αλλά και των πετρελαιοειδών σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την κερδοφορία της εταιρείας.

Οι μετοχές της BHP Billiton, υποχωρούσαν κατά 35 σεντς του δολαρίου της Αυστραλίας, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 12,98 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της χώρας. Η μετοχή διαπραγματεύθηκε στα 13,03 δολ. Αυστραλίας στις 3.36' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Τα κέρδη ανά μετοχή στο σύνολο της χρήσης που έληξε στις 30 Ιουνίου ανήλθαν σε 54,3 σεντς έναντι 1,9 δισ. δολ. ή 30,6 σεντς ανά μετοχή που ήταν πέρυσι.

Στο σύνολο της χρήσης οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση της τάξης του 43%, φθάνοντας στα 24,9 δισ. δολ. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 29 σεντς ανά μετοχή έναντι 14,5 σεντς που είχε διανείμει ένα χρόνο πριν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα