Nordea AB : 64% η αύξηση των κερδών το β' τρίμηνο

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2004 12:32

ΑΥΞΗΣΗ , σε ποσοστό της τάξης του 64%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Σκανδιναβίας, Nordea AB, αποτέλεσμα των σημαντικών πωλήσεων που πραγματοποίησε στον κλάδο του real estate. Τα έσοδα της τράπεζας από τον δανεισμό και τις καταθέσεις ήταν χαμηλότερα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 664 εκατ. ευρώ (818 εκατ. δολ.) ή 24 σεντς ανά μετοχή, έναντι 405 εκατ. ευρώ ή 14 σεντς ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο πριν.

Ο επικεφαλής της, Lars G. Nordstroem, 60 ετών, σχεδιάζει το «πάγωμα» του κόστους φέτος, καθώς τα χαμηλότερα από ποτέ βασικά επιτόκια δανεισμού, επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία τόσο της Nordea όσο και της ανταγωνίστριάς της, SEB AB, από τις καταθέσεις και από τα δάνεια που χορηγούν. Από τότε που ανέλαβε αυτήν τη θέση, προ διετίας, ο Nordstroem πούλησε ακίνητα και περιφερειακές δραστηριότητες της τράπεζας, αξίας μεγαλύτερης των δύο δισ. δολ., προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του καθαρά στην κερδοφορία της τράπεζας.

Χθες, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Σκανδιναβίας, με έδρα την Κοπεγχάγη, Danske Bank A/S, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22%. Η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της περιοχής, SEB, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 10%, αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων από τις αμοιβές για τις υπηρεσίες που παρείχε.

Τον Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, προχώρησε στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα και στο 2%, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο διοικητής της, Lars Heikensten, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στα επίπεδα που έχει θέσει η τράπεζα για το 2006 και στο 2%.

Οι μετοχές της Nordea AB, έχασαν συνολικά μέσα στο έτος και μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση, ποσοστό 1,9%, περίοδος κατά την οποία ο δείκτης Bloomberg Europe Banks and Financial Services έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα