Χρ. Φώλιας: Κέντρο επιχειρηματικής δράσης στη Ν.Α. Ευρώπη η Ελλάδα

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2004 15:57
UPD:16:00

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, με εφαλτήριο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορεί να καταστεί κέντρο επιχειρηματικής δράσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, μιλώντας σε εκδήλωση του Athens Business Club (ABC).

Προέτρεψε παράλληλα τους ξένους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, τις υποδομές και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, επενδύοντας στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα δε επεσήμανε το γεγονός ότι ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας, εξακολουθεί να αποτελεί ένα προσοδοφόρο και πολλά υποσχόμενο πεδίο επενδύσεων το οποίο σύμφωνα με το όραμα της Νέας Διακυβέρνησης θα διαρκεί δώδεκα μήνες το χρόνο. «Υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού, ο Συνεδριακός, ο εναλλακτικός ο οικοτουρισμός ο προσκυνηματικός, και πρέπει να τους προωθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η «χρυσή ευκαιρία» των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ευκαιριακό στοίχημα που κερδίσαμε, αλλά ως ένα συνεχές και επιτακτικό διακύβευμα, που απαιτεί συνεχή προσπάθεια.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, θα συμβάλλουν τα μέγιστα οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ένα δίκαιο και λειτουργικό φορολογικό σύστημα κι ένα καινούργιο αναπτυξιακό νόμο όπου ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί υποστηρικτικά, ενώ εξήγγειλε και την αναβάθμιση του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ).

«Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός εύκρατου επιχειρηματικού κλίματος», σημείωσε ο Υφυπουργός. Επίσης επεσήμανε ότι απαιτείται αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, διαφάνεια και αλλαγή νοοτροπίας.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «αιχμή του δόρατος» είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της όσμωσης με την επιχειρηματική κουλτούρα της περιοχής και του δικτύου υποδομής της, διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα υπογράμμισε ο κ. Φώλιας για να καταλήξει: «σκοπός μας είναι η γειτονιά της ΝΑ Ευρώπης να γίνει μία γειτονιά συνεργασίας».

Ο κ. Φώλιας πρότεινε τέλος στις τράπεζες τη διεξαγωγή ετήσιων διαγωνισμών όπου θα βραβεύεται η επιχειρηματική καινοτομία περνώντας κατ’ αυτόν τρόπο ευκολότερα κι αποτελεσματικότερα στην παραγωγική διαδικασία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα