Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης και πάλι οι ευρωαγορές

Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 15:21
UPD:15:26
REUTERS/ANDREA COMAS

Πτωτικά κινούνται την τελευταία ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ουκρανικές ανησυχίες να σκιάζουν και σήμερα τις επενδυτικές διαθέσεις για ανάληψη ρίσκου. Ωστόσο, οι ευρωαγορές λαμβάνουν ώθηση από μερικά ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε εταιρικό επίπεδο.

Ειδικότερα, στις 15:18, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,24% στις 6.806 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,32% στις 9.500 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,19% στις 4.454 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες λιγότερες από 0,1% στις 336,77 μονάδες.

Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται την Τρίτη σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ουκρανική πόλη της Οδησσού όταν μαχητικοί φιλορώσοι συγκρούσθηκαν με τους υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται εναντίον αυτονομιστών που έχουν πάρει τον έλεγχο πόλεων στην ανατολική Ουκρανία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Credit Suisse υποβάθμισε σε benchmark από overweight προηγουμένως το γερμανικό χρηματιστήριο, δείχνοντας ότι τα περιθώρια ανόδου είναι πάρα πολύ μικρά. Ωστόσο αναβάθμισε το γαλλικό χρηματιστήριο σε overweight.

Στο ταμπλό, η Barclays υποχωρεί κατά 4,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου του 2014 υποχώρησαν κατά 28% στα 2,5 δις. στερλίνες.

Απώλειες 1,1% και για τη γαλλική Alstom, καθώς το σήριαλ της πώλησης της συνεχίζεται. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλαντ ανέφερε ότι η πρόταση εξαγοράς της General Electric δεν ήταν επαρκής.

Στον αντίποδα, η UBS ενισχύεται κατά 1,3, καθώς ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η διοίκηση δεσμεύτηκε να διανείμει ειδικό μέρισμα στους επενδυτές. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,054 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 905 εκατ. φράγκων.

Νωρίτερα, έκπληξη προκάλεσαν τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στη ζώνη του ευρώ, τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις αρνητικές προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,9%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 1%.

Επίσης, ο σύνθετος PMI τον Απρίλιο στη ζώνη του ευρώ, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ήτοι στις 54 μονάδες, επαληθεύοντας τις ενδείξεις πως η ευρωζώνη βαδίζει στο σωστό δρόμο της ανάκαμψης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα