Πορτογαλία: Διχάζει τον γερμανικό Τύπο η έξοδος από το μνημόνιο

Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 13:12
UPD:13:34
Shutterstock

Διθύραμβοι από μερίδα του γερμανικού Τύπου για την «καθαρή» έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο. Ωστόσο, ορισμένοι ωστόσο σχολιαστές δεν συμμερίζονται την ευφορία.

«Πράγματι, η Πορτογαλία μεταρρύθμισε την οικονομία της και υλοποίησε τυπικά τους όρους των δανειστών της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά», προειδοποιεί η σχολιάστρια της Süddeutsche Zeitung.

Η κατάσταση είναι εύθραυστη, γιατί πολλοί νέοι μεταναστεύουν, επειδή δεν υπάρχουν πολλές νέες επιχειρήσεις. Και το ότι η Πορτογαλία μπορεί να δανείζεται και πάλι από την αγορά, δεν οφείλεται στους καλούς οικονομικούς δείκτες, αλλά στο ότι οι επενδυτές αναζητούν εναγωνίως καλές επενδυτικές ευκαιρίες και τα πορτογαλικά ομόλογα έχουν καλύτερες αποδόσεις από τα χρεόγραφα μεγάλων οικονομιών, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Αντίθετα, τη θετική πλευρά προβάλλει η επίσης γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Η Πορτογαλία, όπως και η Ιρλανδία, δεν χρειάζεται τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, η Ισπανία έχει υπό έλεγχο τις τράπεζές της, ακόμη και η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται έστω και περιορισμένα από τις αγορές. Κανείς πλέον δεν κερδοσκοπεί με τη διάλυση της Ευρωζώνης. Πού αλλού, εκτός από τα κομματικά συνέδρια του ευρωφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», γίνεται πλέον λόγος για την κρίση του ευρώ», αναρωτιέται ο σχολιαστής της εφημερίδας.

Πηγή: Deutsche Welle
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα