Το ράλι των εμπορευμάτων αναχαιτίζεται εξαιτίας ευρείας αδυναμίας

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 17:01
UPD:17:02
REUTERS/SHENG LI

Τα βιομηχανικά μέταλλα αποτέλεσαν τον κλάδο με τη χειρότερη απόδοση, μετά από νέα ότι ο βιομηχανικός τομέας της Κίνας αναπτύχθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνέχισε τον περιορισμό της ρευστότητας.

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, Saxo Bank

Τα εμπορεύματα υπέστησαν την πρώτη τους πτώση σε έξι εβδομάδες, καθώς η κινεζική βιομηχανία αναπτύχθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου έφθασαν σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ και οι καλύτερες συνθήκες εδάφους στις ΗΠΑ βελτίωσαν τις προοπτικές για τις βασικές καλλιέργειες. Ο χρυσός δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη δύναμη των αριθμών στις ΗΠΑ, ενώ η ανοδική τάση μειώνεται. Ο δείκτης εμπορευμάτων DJ-UBS σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,3%, με απώλειες σε όλους τους κλάδους εκτός της κτηνοτροφίας, όπου τα ΣΜΕ ζώντων βοοειδών έφθασαν υψηλά ρεκόρ.

Ο τομέας της ενέργειας κινήθηκε πτωτικά, δεδομένου ότι η συνεχιζόμενη αύξηση στα –ήδη εξαιρετικά υψηλά– αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ σφυροκόπησε τα ΣΜΕ αργού πετρελαίου WTI για δεύτερη εβδομάδα, τα οποία έπεσαν κάτω από τα 100 USD το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η βενζίνη, η οποία σημείωσε σημαντική αύξηση στις αρχές Απριλίου, έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, καθώς η συνεχιζόμενη επί 2,5 μήνες πτώση των αποθεμάτων σταμάτησε. Η τιμή αργού πετρελαίου του Brent έναντι του WTI αυξήθηκε στα 8,8 USD το βαρέλι, δεδομένου ότι οι περιορισμοί του μήνα ενίσχυσαν το παγκόσμιο benchmark, παρά την αναμενόμενη επανέναρξη των εξαγωγών της Λιβύης κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Ο αριθμός των ανοδικών τοποθετήσεων στα δύο είδη αργού πετρελαίου από πλευράς hedge funds πλησιάζουν τιμές-ρεκόρ, και η αδυναμία περαιτέρω ανόδου, τη συγκεκριμένη περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας, έχει αφήσει τις δύο αγορές ΣΜΕ έκθετες σε ρευστοποιήσεις.

Τα βιομηχανικά μέταλλα αποτέλεσαν τον κλάδο με τη χειρότερη απόδοση, μετά από νέα ότι ο βιομηχανικός τομέας της Κίνας αναπτύχθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνέχισε τον περιορισμό της ρευστότητας. Το αλουμίνιο δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ ο χαλκός HG επέστρεψε στην πρόσφατη περιοχή τιμών του, περίπου στα 300 cent ανά λίμπρα. Το νικέλιο, το οποίο έως σήμερα αποτελούσε το μέταλλο με τις καλύτερες επιδόσεις για το 2014, σημείωσε τις πρώτες του απώλειες μέσα σε πέντε εβδομάδες, καθώς μέρος της πρόσφατης προσοχής στη μειωμένη προσφορά (εξαιτίας της απαγόρευσης εξαγωγών στην Ινδονησία και την πιθανότητα κυρώσεων στη Ρωσία) στράφηκε στην πιθανή πρόβλεψη για επιβράδυνση της ζήτησης, ειδικά από πλευράς Κίνας. Συνολικά, έφθασε η στιγμή διόρθωσης της τιμής λόγω υπερτίμησης, αλλά προς το παρόν η διαμόρφωση στο φυσιολογικό επίπεδο των 18.000 USD ανά τόνο συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον.

Τα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν πτωτικά εξαιτίας του ασημιού, το οποίο συνεχίζει να προσπαθεί να διατηρήσει τη σχετική του αξία ως προς τον χρυσό, παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευσή του κινείται οριακά πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται ελκυστικά. Η απουσία νέας γεωπολιτικής στήριξης, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης (tapering) και τα καλύτερα μηνιαία αποτελέσματα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης από τον Ιανουάριο του 2012 στις ΗΠΑ, ώθησε την τιμή του χρυσού στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος εύρους τιμών του, μεταξύ 1.270 και 1.310 USD ανά ουγκιά. Το ασήμι έπεσε κάτω από τα 19 USD ανά ουγκιά και έφθασε στην πιο χαμηλή τιμή του ως προς τον χρυσό, από τον Αύγουστο του 2010. Η υγιής ζήτηση και οι ανησυχίες για την προσφορά κράτησαν την πλατίνα και το παλλάδιο σε σχετικά καλά επίπεδα – ειδικά η αξία του παλλαδίου ως προς την πλατίνα έχει φτάσει την υψηλότερη τιμή μέσα σε 12 χρόνια.

Στον τομέα των σιτηρών, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σόγια και το καλαμπόκι, οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά, δεδομένου ότι οι καλύτερες συνθήκες φύτευσης στις ΗΠΑ υπερίσχυσαν των εξαγωγών και των μειωμένων αποθεμάτων παλαιότερης σοδειάς. Ως αποτέλεσμα, τα bull spreads (η τιμή της παλαιάς έναντι της νέας σοδειάς) κινήθηκαν και για τα δύο είδη, και κυρίως για τη σόγια. Το σιτάρι συνέχισε να ενισχύεται από τα νέα ότι η παραγωγή χειμερινού σίτου στο Κάνσας φέτος είναι πιθανώς η χαμηλότερη από το 1996, μετά από έναν δύσκολο χειμώνα με παγετούς, ακολουθούμενος από μια άνοιξη με ξηρασίες. Το ΣΜΕ της σόγιας Ιουλίου επέστρεψε στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών Απριλίου, ενώ το καλαμπόκι διατηρήθηκε σε μέσα επίπεδα τιμών, μεταξύ 490 και 520 cent ανά μπούσελ.

Μεγάλη δραστηριότητα σημειώθηκε στον κλάδο κτηνοτροφίας, με τα συμβόλαια βοοειδών να κλείνουν την εβδομάδα με τα καλύτερα αποτελέσματα της αγοράς, ενώ τα Lean Hogs, τα οποία σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα κατά το α' τρίμηνο, κινήθηκαν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Το κόστος βοοειδών με παράδοση Αυγούστου έφτασε ύψη ρεκόρ, μετά από το μεγαλύτερο ράλι από το 1992. Η μείωση των κοπαδιών μετά από έναν πολύ κρύο χειμώνα που οδήγησε σε πρόωρη σφαγή, έχει τώρα ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των ζώων που προορίζονται για σφαγή και την αύξηση των ζώων που διατηρούνται για αναπαραγωγή με στόχο την αύξηση του αποθέματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα