Market Beat: Το redound απειλείται από την κρίση στην Ουκρανία και τις απανωτές αντλήσεις κεφαλαίων

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 10:24
UPD:10:25
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν σήμερα καθοδικά μετά από έρευνα επί της κινεζικής μεταπρατικής δραστηριότητας που αντιπροσωπεύει ο δείκτης ΡΜΙ  που η μεταβολή του ήταν απογοητευτική, παράλληλα σιγοβράζει η σύγκρουση στην Ουκρανία και αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη στροφή του ενδιαφέροντος το  χρυσό και τα ομόλογα. Στο ΧΑ όμως το σπάσιμο της αλυσίδας των πτωτικών εβδομάδων που ξεκίνησε από τις 31 Μαρτίου ως την εβδομάδα που τελείωσε την Παρασκευή 2 Μαΐου δεν ήταν καθόλου αρνητικό και σφραγίστηκε από την άνοδο των τραπεζών και των βασικών δεικτών.  Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ ήταν +1,4% και του 25άρη +1,1%. Βέβαια οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 1240 μονάδες και τον 25άρη στις 398,6, όταν οι δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων βρίσκονται κοντά στα επίπεδα των ιστορικών τους υψηλών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το κλείσιμο στις 1240 αποκαλύπτει πως οι θεσμικοί έχουν φέρει τον ΓΔ στο μέσο της διακύμανσης για το 2014 και με δυναμική που ακόμα επιτρέπει στις πιθανότητες για άνοδο στη συνέχεια, να είναι σχεδόν ίσες με εκείνες για πτώση. Αυτό προκύπτει και από τη μελέτη των θέσεων που παρουσίασαν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές. Αφού όλοι παρατηρούν πως η άντληση ρευστότητας από την αγορά, μέσω των ΑΜΚ των τραπεζών σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να μην  επηρεάσει το ταμπλό του ΧΑ. Όχι τόσο τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, όσο τη δυνατότητα να εκφράσουν αγοραστικές διαθέσεις οι θεσμικοί, καθώς τα διαθέσιμα των περισσότερων σε ρευστό έχουν εξαντληθεί.  

Η εβδομάδα είναι καθοριστική στατιστικά και λόγω αναμενόμενων εξελίξεων

Οι συναλλαγές αυτή την εβδομάδα θα καθορίσουν αν θα συνεχιστεί η διόρθωση από τα ψηλά του Μαρτίου, που στην πορεία της υπήρξαν διαστήματα ανόδου (ανάσες) αλλά και φάσεις έντονων πιέσεων, που έφεραν τον ΓΔ δύο φορές μέσα στον Απρίλιο κάτω από τις 1200 μονάδες. Ωστόσο η αντίδραση που επακολούθησε και στις δύο περιπτώσεις, κάνει τους αισιόδοξους να την ορίζουν ως υποψία σχηματισμού διπλού πυθμένα για τον ΓΔ γύρω από μια ισχυρή στήριξη στη ζώνη μεταξύ 1180 και 1186 μονάδων.  Αν λοιπόν οι επενδυτές περάσουν σύντομα τον ΓΔ πάνω από τις 1250 μονάδες τότε θα συναντήσει μια αντίσταση στη ζώνη που ορίζουν οι κορυφές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου με χαμηλό τις 1280 μονάδες και ανώτερο όριο τις 1296. Διαφορετικά η επιστροφή σε καθοδική δυναμική θα φέρει τον ΓΔ πάλι κοντά στις 1200 μονάδες. Άλλοι βλέπουν υποχώρηση ως τις 1160 που περνάει ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Μέσα στην εβδομάδα που θα καθορίσει το μετέωρο φρόνημα των θεσμικών αναμένονται αρκετά σχετικά με το ΧΑ. Όπως τα αποτελέσματα τριμήνου του ΟΤΕ και της ΦΡΙΓΟ, επίσης υπάρχει σήμερα Eurogroup με αιτήματα από την ελληνική πλευρά περί αναδιάρθρωσης του χρέους, ακόμα θα δημοσιευθούν περισσότερες πληροφορίες για τους όρους της επικείμενης ΑΜΚ της Εθνικής, ενώ την Παρασκευή θα κάνουν την πρώτη τους είσοδο για διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της ΕΥΡΩΒ που προήλθαν από την πρόσφατη ΑΜΚ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη Κόσμος

Οι αγορές, αν και κοντοστάθηκαν την Παρασκευή, κινήθηκαν ανοδικά, παρά την αύξηση της έντασης στην κρίση της Ουκρανίας. Αλλά με τις μετοχές των ΗΠΑ σε κοντά επίπεδα που αντιστοιχούν στα ιστορικά υψηλά τους και τις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου κοντά σε χαμηλά πολλών μηνών, η ανατροπή της αντίθεσης μεταξύ των επενδύσεων σε μετοχές έναντι της τοποθέτησης στις αγορές δανεισμού απέκτησε πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Συνεπώς κατά τους προσεχείς μήνες, η εξέλιξη της οικονομίας πιθανά θα αποκαλύψει ότι μία από τις δυο επενδυτικές ομάδες έχει ποντάρει λάθος.

Ο S&P 500 βρίσκεται λιγότερο από 1% κάτω από το ανώτερο επίπεδο όλων των εποχών. Μετά από ένα σκληρό χειμώνα που επηρέασε την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, οι επενδυτές μετοχών επέλεξαν το στοίχημα ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση των δαπανών των επιχειρήσεων για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Αυτό το στοίχημα ενίσχυσε τις κυκλικές μετοχές που αντιδρούν στην αυξανόμενη ζήτηση, ιδίως τις μετοχές τις σχετικές με την ενέργεια. Οι αισιόδοξοι επενδυτές θεωρούν πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να περάσει σε φάση ανόδου με ρυθμούς που επαναφέρουν τη δραστηριότητα στα επίπεδα προ ύφεσης, χωρίς προγράμματα ενίσχυσης. 

Οι επενδυτές ομολόγων κινούνται επιλέγοντας να ανταποκριθούν σε ένα διαφορετικό αφήγημα. Οι αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων ΗΠΑ χτύπησαν ένα χαμηλό πέντε μηνών την Παρασκευή και η απόδοση των ομολόγων διάρκειας 30 ετών, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, μετά την ανακοίνωση της πορείας της απασχόλησης στη διάρκεια του Απριλίου. Σε αυτή, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις νέες θέσεις εργασίας αλλά επίσης τον Απρίλιο δεν υπήρξε αύξηση των κερδών και καταγράφηκε μείωση του εργατικού δυναμικού.

Για την εβδομάδα ο S&P500 ενισχύθηκε κατά 1% έχοντας επίδοση +1,8% από το τέλος του 2013, ενώ ο Dow κέρδισε +0,9% με πτώση -0,4% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε +1,1% με επίδοση +1,4% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, κέρδισε 0,5% με επίδοση έτους -3,0%. Ο δε Nasdaq100 ανέβηκε +1,5%, με υποχώρηση για το 2014 κατά -0,1% μόλις. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 4 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -1,0% και στο τρέχον έτος κερδίζει +14,6%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 9 bps στο 2,59% και στο 2014 είναι κάτω κατά 44 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας μειώθηκαν, αυτή τη βδομάδα, κατά 8bps στο 3,37% χάνοντας φέτος 60bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 6bps, στο 3,63% και είναι κάτω κατά 251bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας έπεσαν 6 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 3,04% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 108bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας υποχώρησαν κατά 9bps στο 2,98%, μειωμένες φέτος κατά 118bps. Των γερμανικών bund παρέμειναν αμετάβλητα στο 1,45% υποχωρώντας το 2014 κατά 48bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά υποχώρησαν 5bps στο 1,93 % και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή μίκρυνε φθάνοντας στα 48bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς υποχώρησαν άλλα 20bps στο 6,13% με πτώση από το τέλος του 2013, κατά 229bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου ήταν αμετάβλητες αυτή τη βδομάδα, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,64% και έχουν πέσει 38bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, ανέβηκε +0,2% και η ετήσια επίδοσή του είναι -11,3%. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX κέρδισε 1,6% και είναι αμετάβλητος από το τέλος του 2013. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +1,6% και κερδίζει πλέον στο 2014 +5,6%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά +1,6% και έχει φέτος άνοδο +14,8%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +1,39% και αποδίδει στο 2014 +6,66%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μικτή εικόνα. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας πήδηξε +3,1% και έχει άνοδο +2,9% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +1,9% έφθασε να χάνει, -4,1% το 2014. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,6% και χάνει φέτος -2,0%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έχασε -1,3% και από το τέλος του 2013 κερδίζει 5,8%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη Exchange υποχώρησε κατά  -0,5% και το 2014 χάνει -4,2%.

ΧΑ

Την εβδομάδα που έληξε στις 2 Μαΐου, οι βασικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +1%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας, επειδή περιλαμβάνει την ΕΥΡΩΒ που μέσα σε τέσσερις συνεδρίες κέρδισε 28%, ενισχύθηκε κατά 2,91% και με αυτή την άνοδο πλησίασε την επίδοση του ΓΔ για το τρέχον έτος, όπως φαίνεται στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο της εβδομάδας.

Η τελική μεταβολή προέκυψε σαν άθροισμα μιας πολύ πτωτικής συνεδρίασης και τριών ανοδικών για τον 25άρη και τον ΓΔ. Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια βουτιά που προέκυψε από μεγάλες πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των κλάδων του ΧΑ. Ο τζίρος ήταν μικρότερος της προηγούμενης συνεδρίασης και τα πακέτα αποτέλεσαν ποσοστό πάνω από το 10% του συνολικού. Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν των  Ασφαλειών -4,79%, Εμπόριο -3,77%, Χρημ/κών Υπηρεσιών -3,27%, Κατασκευές – Υλικά -3,24%, Πρώτες Ύλες -3,15%, Ταξίδια – Αναψυχή -3,14%, Τεχνολογίας -3,13%, Κοινής Ωφέλειας -2,79%, Προσωπικά - Οικιακά Είδη -2,79%, Πετρελαίου– Αερίου -2,40%, Τηλεπικοινωνιών -2,21% και Τραπεζών -1,82%. Ήταν λοιπόν «λογικό» με τόσο μεγάλες απώλειες σε μια μέρα ο ΓΔ να χάσει -2,4% και ο 25άρης -2,22%, μια μέρα που τα ξένα χρηματιστήρια εμφάνιζαν συντονισμένη άνοδο. Η συνεδρίαση αυτή προκάλεσε μούδιασμα στους επενδυτές και η επόμενή της τους τρόμαξε, καθώς ήταν εκείνη στην οποία σημειώθηκαν οι χαμηλότερες τιμές για τους βασικούς δείκτες. Οι ανώτερες εμφανίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση και πρώτη για τον Μάιο.

Την Τρίτη όμως, και ενώ οι περισσότεροι περίμεναν συνέχεια της καθόδου, η αγορά ανεβοκατέβηκε με άξονα τη διάθεση των θεσμικών απέναντι στις τραπεζικές μετοχές. Πρώτα πιέστηκαν γιατί προβλημάτισε η ανακοίνωση πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα έκανε stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις ελληνικές. Κατόπιν όμως παρουσιάστηκε η έκθεση της Moody’s  για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών που αναβαθμίστηκαν από αρνητικές σε σταθερές. Αυτό λειτούργησε ευεργετικά για το σύνολο των μετοχών του ταμπλό και έτσι, ενώ οι δείκτες είχαν σημειώσει νεότερα χαμηλά εβδομάδας, κατάφεραν να κλείσουν με μικρά κέρδη, όταν για άλλη μια μέρα οι αγορές της Ευρωζώνης κατέγραψαν εντυπωσιακά κέρδη. Ο τζίρος ήταν αισθητά ανώτερος από της Δευτέρας και επιχειρήθηκε μικρή αποκατάσταση απωλειών στους κλαδικούς δείκτες.  Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο είχαν Ταξίδια – Αναψυχή +1,88%, Χημικά +1,00%, Κοινής Ωφέλειας +0,87%, Βιομηχανικά Προϊόντα +0,63%, Εμπόριο +0,56%. Εξακολούθησαν αν πιέζονται υπολογίσιμα οι εταιρείες Υγείας -2,83%, Πετρελαίου– Αερίου -1,24%, Χρημ/κών Υπηρεσιών -0,91%, Τεχνολογίας -0,86%. Την Τετάρτη και ενώ το κλίμα στις ξένες αγορές ήταν μεικτό, πιθανά γιατί οι θεσμικοί ήθελαν να μειώσουν την αρνητική εικόνα του ΧΑ για τον Απρίλιο, στην τελευταία συνεδρίαση του σκληρότατου για την αγορά μήνα, ώθησαν τον ΓΔ ψηλότερα κατά 3,01% οδηγώντας τον πάλι πάνω από τις 1200 μονάδες, ενώ ο 25άρης κερδίζοντας σε μια μέρα 10 μονάδες κατέληξε στις 396,6 μονάδες με μεταβολή +2,65%. 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μπορεί οι μεταβολές των βασικών δεικτών να ήταν σχετικά μικρές, αλλά το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως την τελική άνοδο στήριξαν οι Τράπεζες. Καθώς μετά από καιρό, ήταν ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη +2,34%, ενώ πάνω από 2% ενισχύθηκαν επίσης οι εταιρείες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Ο ΓΔ κέρδισε 0,65% και ο 25άρης +0,50% μια μέρα που πέρασε πάνω από τις 400 μονάδες. Επίπεδα  τιμών που είχε να δει από τις 22 Απριλίου, την ημέρα που σημειώθηκαν τα υψηλά για το δεύτερο μισό του μήνα που προκάλεσε στους βασικούς δείκτες βουτιά της τάξεως του -7,8%, μειώνοντας στο +6% την επίδοση του μέσου όρου της αγοράς, ενώ ο δείκτης των blue chip κατέληξε να κερδίζει στο τρέχον έτος μόλις +3,1%. Τη διαφορά έκανε την Παρασκευή η άνοδος κατά  3,5% του FTSEM, εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής της ΕΥΡΩΒ κατά 17,8%. Με αυτή την επίδοση η απόδοση του δείκτη της μεσαίας από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς έφτασε στο 6,57% όταν ο ΓΔ κερδίζει 6,66% και ο 25άρης 3,57%.

Οι μετοχές που συνέβαλαν στην άνοδο του 25άρη ήταν ΕΥΔΑΠ +10,93%, ΟΤΕ +6,1%, ΠΕΙΡ +4,8%,  ΟΛΠ +7%, ΕΧΑΕ +3,9%, ΑΛΦΑ +2,3%, ΔΕΗ +2,1%, και πάνω από 1% ενισχύθηκαν ΕΛΠΕ και ΜΟΗ. Τα blue chip που δέχτηκαν έντονη επενδυτική δυσμένεια ήταν η ΕΤΕ με απώλειες -4,42% και η ΜΙΓ -4,71%. Ενώ πάνω από -3% υποχώρησε ο τίτλος του ΟΠΑΠ. Αρκετές μετοχές αντιμετωπίστηκαν με βάση την πληροφορία για την κλασσική λόγω εξαμήνου αλλαγή στην σύνθεση των δεικτών του ΧΑ και περισσότερο ενδιέφεραν εκείνες που θα ανέβουν στον 25άρη αλλά και όσες θα αντικατασταθούν. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας των ΑΜΚ και η εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από αυτές  προς διαπραγμάτευση, αλλάζουν τους συντελεστές βαρύτητας των τραπεζών στους δείκτες. Έτσι προκαλούν κινητικότητα από την αναγκαστική αναδιάρθρωση θεσμικών χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν τους δείκτες του ΧΑ. Το θετικό από τις εξελίξεις της εβδομάδας ήταν πως το χαμηλό της αγοράς από το οποίο αντέδρασαν οι τιμές με σημαντική ανοδική ορμή, πήρε στατιστικά τη μορφή ισχυρής στήριξης των βασικών δεικτών για το τρέχον έτος. Δημιουργώντας, σε μια κρίσιμη, λόγω εκλογών σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, εποχή μια αίσθηση ασφαλείας, που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές με διάθεση για ανάληψη κινδύνου. 

Τεχνική ανάλυση

Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Η υποψία ενός βραχυχρόνιου σχηματισμού διπλού πυθμένα στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη πέριξ της ισχυρής περιοχής στήριξης των 1180 με 1185 μονάδων δημιουργεί τεχνικό υπόβαθρο πιθανής λήξης της υπάρχουσας πτωτικής τάσης.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άμεση καταστρατήγηση των 1250 μονάδων, περιοχή από όπου διέρχεται η γραμμή τάσης, που ένωνε τις "κορυφές" του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Αδυναμία  κατοχύρωσης των 1250 μονάδων θα προκαλούσε βραχυχρόνιο καθοδικό κύμα προς το επίπεδο των 1200 μονάδων. Το σημαντικότερο πάντως πεδίο μάχης μεταξύ των δύο στρατοπέδων "Bulls" και "Bears", που θα καθορίσει με την έκβασή του την μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη, εντοπίζεται στη περιοχή των 1280 με 1305 μονάδων.

Το τελευταίο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα της περιοχής των 1235 μονάδων, αποτυπώνει ένα "pattern recognition" (Dragonfly Doji + Black Short Day + Hammer), όπου στατιστικώς "μπορεί" να δώσει αφορμή ανοδικής συνέχειας στις επόμενες δύο εβδομάδες. Από τις επιμέρους μετοχές, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΜΟΗ, ο ΤΙΤΚ, η ΜΠΕΛΑ, ο ΜΥΤΙΛ, η ΕΧΑΕ και η ΑΛΦΑ καθώς εμφανίζονται reversal σχηματισμοί σε αρκετούς τεχνικούς δείκτες ορμής.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών πήραν στροφή προς τα κάτω σήμερα μετά από την ανακοίνωση των ΡΜΙ για την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, ενώ σιγοβράζει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τα κέρδη στην έναρξη της συνεδρίασης εξατμίστηκαν όταν τελική ανάγνωση του PMI της HSBC για τον Απρίλιο εμφανίστηκε στο 48,1, πίσω από το αρχικό 48,3 , αν και ήταν ακόμα ένα κλικ ψηλότερα από το Μάρτιο .

Τουλάχιστον ο κλάδος των υπηρεσιών πήγε καλύτερα, σύμφωνα με την ξεχωριστή επίσημη τιμή του PMI για αυτές που κυκλοφόρησε το Σάββατο. Η  Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είπε πως ο ΡΜΙ υπηρεσιών αυξήθηκε στο 54,8 τον Απρίλιο από 54,5 τον Μάρτιο.

Οι επενδυτές φάνηκαν διατεθειμένοι να τονίσουν την αρνητική τους διάθεση και οι περισσότεροι δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,3%.

Ρωσόφιλοι μαχητές εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα της Ουκρανίας στην Οδησσό, την Κυριακή και απελευθέρωσαν περίπου 70 συμπολίτες ακτιβιστές, δύο ημέρες μετά από τότε που  πάνω 40 Ρωσόφιλοι ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε ένα κτίριο που είχαν καταλάβει.

Οι εντάσεις είναι ένας από τους λόγους για την αύξηση στις τιμές του χρυσού , που βρέθηκαν άλλα 5 δολάρια ψηλότερα  στα 1.305,56 δολάρια η ουγγιά, μετά από αναπήδηση μεγαλύτερη των 14 δολαρίων την Παρασκευή.

Στη Wall Street ο Dow έκλεισε την Παρασκευή 0,28% χαμηλότερα, ενώ ο S&P500 έχασε 0,13% και ο Nasdaq -0,09%. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στο 1,3869 δολάρια έχει ανακάμψει από το χαμηλό των 1,3812 δολαρίων την Παρασκευή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Η Eurobank τελείωσε, η Εθνική Τράπεζα έρχεται. Η Αγορά έχει "λαχανιάσει" από την συνεχή άντληση ρευστότητας, αλλά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των αυξήσεων είμαστε στο "πάλι καλά".

Από ομολογιακές εκδόσεις έρχονται Μυτιληναίος και Motor Oil, μπορεί και Ελλάκτωρ, εφόσον προλάβουμε τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, η θυγατρική του Ελλάκτωρ στις ΑΠΕ (ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ) είναι στον προθάλαμο για δημόσια εγγραφή επιχειρώντας να "σπάσει το ρόδι" μετά από τέσσερα χρόνια ουσιαστικής απραξίας σε νέες εισαγωγές στο ΧΑ.

Αν μη τι άλλο στο προσεχές roadshow της ΕΧΑΕ στην Ν. Υόρκη (11-12 Ιουνίου) θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε σχέση με πέρυσι, αφού ήδη η προσέλευση αλλοδαπών κεφαλαίων σε Ελληνικά χρεόγραφα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Εκτός από τα αποτελέσματα τριμήνου του ΟΤΕ και της Frigoglass, η ερχόμενη εβδομάδα έχει Eurogroup την Δευτέρα με Ελληνικά αιτήματα αναδιάρθρωσης του χρέους, περισσότερες πληροφορίες για τους όρους της επικείμενης ΑΜΚ της Εθνικής, ενώ την επόμενη Παρασκευή θα κάνουν την πρώτη τους είσοδο για διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Eurobank που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.

Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Αποστάσεις τόσο από την διαγραμματικά "επικίνδυνη" περιοχή ισχυρής στήριξης των 375 με 365 μονάδων όσο και από το προηγούμενο χαμηλό του Απριλίου στις 380 μονάδες κράτησε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνοντας την ευκαιρία για την ανοδική επαναφορά του προς το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων.

Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη το αντίστοιχο σημαντικό πεδίο "αντιπαράθεσης" μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών είναι το επίπεδο αντίστασης, που εκτείνεται μεταξύ των 406 με 410 μονάδων με το σημαντικό σημείο αναφοράς του τεχνικού αναστροφέα αλλαγής τάσης να βρίσκεται στις 415 μονάδες. Η αδυναμία αντιπαράθεσης με το διαγραμματικό σημείο των 408 μονάδων θα προκαλέσει νέο "pullback" χαμηλότερα των 390 μονάδων.

Πάντως η μέχρι πρότινος "γκρίζα ζώνη τεχνικής συμπεριφοράς" των δύο βαρυνουσών από απόψεως στάθμισης Alpha και Πειραιώς αρχίζει και "λειαίνεται" χρωματικά ανοίγοντας μερικώς ένα παράθυρο πιθανής λήξης των όποιων ρευστοποιήσεων λόγω αναδιάρθρωσης με την είσοδο των νέων μετοχών.

Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust.

Σχηματισμό διπλής βάσης στις 1185 μονάδες έδωσε την τρέχουσα εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση στη συνεδρίαση της Τετάρτης που συνοδεύτηκε από υψηλότερο τζίρο, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και τεχνικά από δημιουργία απόκλισης σε ταλαντωτές (RSI).

Για την δημιουργία όμως βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πάνω από τις 1262 μονάδες, αρχικά και στη συνέχεια πάνω από τις 1285 μονάδες κάτι που φαίνεται δύσκολο στις παρούσες συνθήκες. Έχουμε εισέλθει στον Μάιο και οι εκλογές είναι πια κοντά, με αποτέλεσμα η ένταση και η πόλωση να γίνονται πιο έντονες με την πάροδο των ημερών και να δυσκολεύουν την ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου συνεχίζονται (ακολουθεί η ΕΤΕ) ενώ αναμένονται και άλλες εκδόσεις ομολόγων (π.χ. ΜΥΤΙΛ) με ότι αυτό σημαίνει για την ρευστότητα της Χρηματιστηριακής Αγοράς. Άρα ένα πισωγύρισμα της Αγοράς προς τις 1185 μονάδες φαίνεται λογικό, αν δεν σπάσει τις παραπάνω αντιστάσεις, ενώ σε περίπτωση που ο Δείκτης σημειώσει καθοδική διαφυγή από τις 1185 μονάδες και αναζητήσει στήριξη σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, σαν επικρατέστερη περιοχή δείχνει αυτή των 1160 μονάδων, όπου και διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Στα θετικά της εβδομάδας που έληξε, η πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου της ΕΥΡΩΒ, η υπερκάλυψη των ομολογιακών εκδόσεων ΔΕΗ και ΙΝΛΟΤ και η πώληση του 10% της ΕΥΔΑΠ σε ξένο θεσμικό. Το rebalancing που θα ακολουθήσει το τέλος των ΑΜΚ των Τραπεζών σε FTSE και MSCI, θα αυξήσει τον τζίρο και θα δώσει την ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου θα δώσουν τον τόνο σε επιμέρους μετοχές (7/5 ΦΡΙΓΟ , 8/5 ΟΤΕ).

"Όμως πέρα από την βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς, οι εισροές κεφαλαίων τον τελευταίο μήνα στην Ελληνική οικονομία είναι πρωτοφανείς και μεσοπρόθεσμα θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οπότε τυχόν χαμηλότερες αποτιμήσεις θα είναι ευκαιρία επιλεκτικών τοποθετήσεων για τους επενδυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays : Weak China PMI weighs on sentiment

Η αδύνατη εγγραφή του δείκτη ΡΜΙ που αποτελεί μέτρο της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας λειτούργησε επιβαρυντικά στο φρόνημα των επενδυτών.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα