Τα 47,95 δολάρια έφθασε η τιμή του αργού

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2004 17:12
UPD:17:15

Τα 47,95 δολάρια το βαρέλι έφθασε νωρίτερα η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ αναρριχήθηκε μέχρι τα 43,78 δολάρια ενισχυμένη κατά 75 σεντς έναντι του προηγούμενου κλεισίματος.

Τη νέα εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού πυροδότησε η είδηση για σειρά εκρήξεων σε αγωγούς πετρελαίου στη Βασόρα και την Αμάρα.

Εκπρόσωπος του Μοκτάντα Αλ Σαντρ δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι οι κάτοικοι του νοτίου Ιράκ απειλούν να βάλουν φωτιά σε όλες τις πετρελαιοπηγές του νοτίου τμήματος της χώρας.

Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συμβάλλει και η αυξανόμενη ζήτηση σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Κίνας και της Ινδίας. Τα στοιχεία που γνωστοποίησε σήμερα η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξαν ότι η βιομηχανία διύλισης της χώρας έχει μέχρι σήμερα διυλίσει 17,2% περισσότερο αργό από ό,τι το 2003, ενώ οι εισαγωγές αργού έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής 40% σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Ινδίας, η υπό κρατικό έλεγχο Indian Oil Corp. Ltd., έκανε γνωστό ότι αναμένει αύξηση, το 2004-2005, κατά 11% των εισαγωγών αργού στη χώρα, καθώς η ζήτηση αυξάνει με ρυθμούς σχεδόν 4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα