Γνώμη: Προετοιμασία ή συμπόνια;

Σάββατο, 03 Μαΐου 2014 07:00
EPA/Karl-Josef Hildenbrand

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Γερμανοί, έχουν αρχίσει και βλέπουν το κεφαλαιακό εφάπαξ φόρο στην περιουσία,  που πιθανώς να περιλαμβάνει και «κούρεμα» καταθέσεων, ως το επόμενο βήμα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει και τελικά χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Το τελευταίο διάστημα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων, με αφορμή το μεγάλο «κούρεμα» του χρέους που πολλοί, ειδικοί και μη, βλέπουν ως τη μόνη λύση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το «μοντέλο» της Κύπρου είναι σίγουρο ότι δεν εφαρμόστηκε τυχαία, απλώς γιατί δεν υπήρχαν άλλες λύσεις. Εφαρμόστηκε πειραματικά για μελλοντικές διασώσεις, εάν και εφόσον είναι αναγκαίες.

Το σίγουρο είναι ότι όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι διασφαλισμένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά ατομικό λογαριασμό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο όριο δεν μπορεί να αλλάξει εάν κριθεί απαραίτητο.

Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι τις απόψεις αυτές έχουν αρχίσει να τις υιοθετούν και επίσημοι φορείς που κινούν τα νήματα και επηρεάζουν τις εξελίξεις, όπως η Bundesbank.

Ο εκπρόσωπός της, σε πρόσφατο άρθρο του στην «Bild Zeitung», υποστηρίζει: «Στην περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας, μία εισφορά περιουσίας θα ήταν το μικρότερο κακό. Οι εύπορες ελίτ κατά κανόνα ασκούν πολιτική επιρροή και είναι συνυπεύθυνες  για την κατάσταση μιας χώρας».

Το δημοσίευμα μάλιστα ανέφερε ότι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Σιν, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, ενώ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου DIW, Μαρσέλ Φράτσερ, υποστηρίζει ότι η πρόταση της Bundesbank είναι μία «καλή επιλογή», σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να αναρωτηθεί πώς μπορεί να βοηθήσει τους δικούς της φορολογουμένους».

Αποψη που υποστηρίζεται και από τον ειδικό επί των οικονομικών του CDU, Κλάους Πέτερ Βιλς, ο οποίος θεωρεί ότι «είναι θρασύ να ζητείται η βοήθεια αμέτοχων τρίτων, πριν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι για την ώρα της ανάγκης».

Με απλά λόγια, αυτοί οι οποίοι ασκούν την οικονομική πολιτική της Ευρώπης και χαράσσουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Γερμανοί, έχουν αρχίσει και βλέπουν το κεφαλαιακό εφάπαξ φόρο στην περιουσία,  που πιθανώς να περιλαμβάνει και «κούρεμα» καταθέσεων, ως το επόμενο βήμα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει και τελικά χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.

Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται και πάλι είναι τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για να αποφύγει τα χειρότερα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τεθεί το θέμα, αλλά είναι προτιμότερο να υπάρχει σχεδιασμός και εναλλακτικές λύσεις παρά εκ των υστέρων κυβερνητική συμπόνια για το αναπόφευκτο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα