Novartis : Λιγότερο επικίνδυνο το Prexige από την ασπιρίνη

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2004 09:40

ΛΙΓΟΤΕΡΑ έλκη στομάχου, προκαλεί το παυσίπονο της Novartis AG, Prexige στους ανθρώπους που παίρνουν ασπιρίνη, για την αρθρίτιδα, έδειξε σήμερα μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία και δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Lancet.

Η έρευνα, σε δείγμα μεγαλύτερο των 18.000 ανθρώπων, ηλικίας άνω των 50 ετών, που υποφέρουν από αρθρίτιδα, διήρκεσε ένα έτος. Περίπου 0,25% των ασθενών που χρησιμοποίησαν το Prexige είχαν έλκος, περίπου 79% λιγότεροι από το 1,1% εκείνων που χρησιμοποίησαν άλλα σκευάσματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στη Lancet.

«Αυτό αποτελεί το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο φαρμακευτικής εταιρείας, ότι το φάρμακο μειώνει δραστικά τον κίνδυνο έλκους», αναφέρει ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Michael Doherty, του τμήματος ρευματολογίας του Πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ της Βρετανίας.

Το έλκος προκαλείται από αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 7.000 θανάτους στις ΗΠΑ και 1.000 στη Βρετανία, κάθε χρόνο. Η Novartis, θα κάνει αίτηση για την πώληση του Prexige στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ελπίζοντας να το κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον επικεφαλής παραγωγής σκευασμάτων της εταιρείας, Joerg Reinhardt, σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Food And Drug Administration (FDA), των ΗΠΑ, ζήτησε από την εταιρεία περισσότερα στοιχεία για το Prexige, ενώ η Novartis εκτιμά ότι θα κάνει σχετική αίτηση έγκρισης του σκευάσματος στις ΗΠΑ το 2005 ή το 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα