Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2004 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ, που αναρριχήθηκαν την Παρασκευή, μειώνοντας τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος της ενέργειας, θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών και τα εταιρικά κέρδη. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της News Corp., οδηγούσαν την άνοδο.

Ο δείκτης Bloomberg World Asia-Pacific, τον οποίον αποτελούν 1.448 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,6%, φθάνοντας στις 119.97 μονάδες στις 11:35' π.μ., ώρα Τόκυο. Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων την περασμένη Παρασκευή στη Ν. Υόρκη, με αποτέλεσμα ο δείκτης Standard & Poor's 500 να σημειώσει τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη σε χρονικό διάστημα 10 μηνών.

«Η εικόνα της αγοράς είχε άμεση σχέση με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου», ανέφερε ο Masaki Iso, ο οποίος διαχειρίζεται 7,6 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Yasuda Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Πολλοί επενδυτές περιμένουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά της επίπεδα, και αυτό είναι που θα βοηθήσει την αγορά».

Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1%, φθάνοντας στις 10.999,82 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix κέρδιζε 0,8%, φθάνοντας στις 1.119,06 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωνε άνοδο 0,6% και στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex κέρδιζε ποσοστό 0,5%.

Ολοι οι δείκτες στις αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, τη Ν. Κορέα και τις Φιλιππίνες. Ο Kuala Lumpur Composite Index στη Μαλαισία, σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, υποχώρησε κατά 1,7%, κλείνοντας στα 47,86 δολ. το βαρέλι την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Οι τιμές άγγιξαν τα 49,40 δολ. το βαρέλι, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τη στιγμή που το πετρέλαιο άρχισε να διαπραγματεύεται το 1983. Τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, έληξαν την περασμένη Παρασκευή.

Η τιμή για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου ήταν 46,64 δολ. το βαρέλι στις 9:26' π.μ., ώρα Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα