Δέκα τρισ. δολάρια εξαγωγές, 500 δισ. δολάρια επενδύσεις και 400 εκατ. τουρίστες διαμορφώνουν το προφίλ της κινεζικής εξωστρέφειας τα επόμενα χρόνια, όπως το περιέγραψε ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiali. Τα «αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα» της Ελλάδας προέταξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Στο πλαίσιο του 3ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες «προσφέρουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες».
«Η χώρα έχει τώρα έχει την πολυτέλεια να επαναπροσδιορίσει το αναπτυξιακό της πρότυπο, μέσα από στοχευμένες πολιτικές που θα αυξήσουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ενέργεια, η φαρμακευτική βιομηχανία, η ναυτιλία και ευρύτερα οι μεταφορές κ.ά.», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, αφού μίλησε για οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας παγκοσμίως, τηρουμένων των αναλογιών της χώρας, με στόχο την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων που θα επανεκκινήσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας (έσοδα 4,9 δις ευρώ έως σήμερα).
«Το 2014 θα είναι το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα εξέλθει από την κρίση», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, προβλέποντας ότι θα ακολουθήσουν χρόνια διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ο ίδιος στάθηκε στην επένδυση της Cosco στον λιμένα Πειραιά, μιλώντας για σημαντική αύξηση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων μετά τη δραστηριοποίηση της κινεζικής εταιρείας και έκανε λόγο για αμοιβαία οφέλη από την ελληνοκινεζική συνεργασία.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν ερωτάται σχετικά από Κινέζους επιχειρηματίες τους προτρέπει να επισκεφτούν οι ίδιοι την Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν επί τόπου τις «σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χώρα».
Ο κ. Xiali μίλησε για μεγάλη δυναμική στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και προέτρεψε για περαιτέρω προσπάθεια πάνω σε 4 άξονες (τέσσερα C στην αγγλική γλώσσα): θάρρος, συμπληρωματικότητα, πολιτισμός, κοινότητα.
Μεταξύ άλλων, ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε την «ανησυχία» του ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρξουν αρκετά ελληνικά προϊόντα ώστε να καλύψουν τη ζήτηση της κινεζικής αγοράς. «Γι’ αυτό χρειάζεται από τώρα να σκεφτούμε πώς να αυξήσουμε την παραγωγή και τη μεταποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας», σημείωσε. Ο ίδιος ανέφερε ότι η επέκταση των επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά ωθεί και άλλες μεγάλες εταιρείες να «κατέβουν» στην Ελλάδα.
«Έχουν γίνει πολλά, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος -μιλώντας για αμοιβαία οφέλη στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων- αναφέρθηκε αφενός στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί φυσική πύλη εισόδου της Κίνας προς τις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, αφετέρου στις ελληνικές εφοπλιστικές δραστηριότητες στην Κίνα.
«Αν πράγματι ενδιαφερόμαστε για την παραγωγική ανασυγκρότηση, θα πρέπει να κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα απ’ ό,τι κάναμε, δηλαδή να στραφούμε στην παραγωγή, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές», είπε ο κ. Γάτσιος, χαρακτηρίζοντας αναγκαία την αύξηση των επενδύσεων από το σημερινό και πτωτικό 13% του ΑΕΠ στο 20% του ΑΕΠ που αποτελεί και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης όχι μόνο προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και ιδεών και αντιλήψεων, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, έχει φέρει κοντά χώρες που απέχουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος.
Αναφερόμενος στις εξαγωγικές ροές μεταξύ των δύο χωρών, μίλησε για κλιμάκωση στη ζήτηση των προϊόντων. Ειδικότερα, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξάνονται κατά 40% ετησίως (420 εκατ. ευρώ το 2013), ενώ οι κινεζικές εξαγωγές προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 2,2 δις ετησίως.
Τη συζήτηση έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνουν το Ινστιτούτο Κομφούκιος / Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Οικονομικών Βιομηχανικών Ερευνών, συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]