Σε κλίμα αβεβαιότητας

Οριακή πτώση στην Ευρώπη
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:07:02

ΚΛΙΜΑ αβεβαιότητας στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, με τις μετοχές να αγωνίζονται να βρουν μία κατεύθυνση. Ορισμένοι αναλυτές έκαναν λόγο για κάποια σταθεροποίηση στην αγορά, μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Caterpillar συνέβαλε στα περιορισμένα κέρδη που παρουσίασε νωρίτερα η αγορά, από τη στιγμή που η Goldman Sachs αναβάθμισε την επενδυτική της κατάταξη για τη μετοχή της εταιρείας, η οποία ενισχύθηκε 2,5%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 25,58 μονάδες, ποσοστό 0,25%, φθάνοντας στις 10.098,63 μονάδες. Αντιθέτως, με απώλειες 1,81 μονάδων, ποσοστό 0,10%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας τις 1.836,89 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με οριακή πτώση, εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών, με τον κλάδο πετρελαίου να καταγράφει απώλειες, μετά την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου από τα ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ.

Αντιθέτως, η είδηση της συνεχιζόμενης υποχώρησης των τιμών πετρελαίου βοήθησε τον αεροπορικό κλάδο να ανακάμψει. Αναλυτές πάντως αναμένουν ότι η αγορά θα παραμείνει σε στενό πλαίσιο διακύμανσης και τις επόμενες ημέρες.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,2%, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά, περιορισμένα κέρδη του. Αν και ο συγκεκριμένος δείκτης είναι τώρα ενισχυμένος 3% από τα χαμηλά επίπεδα έτους, τις 934,7 μονάδες που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υποτονικά επίπεδα.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,12% της αξίας του. Οι πετρελαϊκές εταιρείες καθοδήγησαν την πτώση, με τη μετοχή της ΒΡ να χάνει 0,87% της αξίας της. Από τους υπόλοιπους κλάδους, η μετοχή της Telekom Austria ενισχύθηκε 2,6%, μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων.

Οι αγορές δέχονται πιέσεις, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι από την αύξηση των τιμών πετρελαίου και τις επιφυλακτικές προοπτικές για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Τα περιθώρια κέρδους δεν αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά από τα σημερινά επίπεδα, ενώ το περιβάλλον των επιτοκίων αρχίζει να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, αναφέρουν αναλυτές.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα