Ελαφρά διαφοροποίηση της τιμής του αργού

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2004 08:36

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς αυξήθηκαν οι φορτώσεις του από το Ιράκ, γεγονός που περιόρισε τις ανησυχίες αναφορικά με τις ελλείψεις του διεθνώς.

Το ιρακινό πετρέλαιο άρχισε να διοχετεύεται από τα νότια της χώρας μέσω αγωγού σε λιμάνι της Μεσογείου στην Τουρκία, για πρώτη φορά από τον Μάϊο, όπως ανέφεραν τοπικοί αντιπρόσωποι χθες. Η άντληση πετρελαίου από το νότιο Ιράκ στους σταθμούς του Περσικού Κόλπου, διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Οι προμήθειες δεν βρίσκονται σε τόσο άσχημα επίπεδα και λίγα περισσότερα βαρέλια, ενδέχεται να οδηγήσουν τις τιμές σε περαιτέρω πτώση», ανέφερε ο Bob Frye, χρηματιστής της Αccess Futures & Options Trading, στο Woodlake της California.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου αυξήθηκε 10 σεντς, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας τα 45,31 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 2:18' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν κατά 1,8%, φθάνοντας στα 45,21 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Αυγούστου, οδηγώντας τις απώλειες τριών ημερών στο 5,1%. Χθες η τιμή του αργού διαπραγματεύθηκε και στα 44,75 δολ. το βαρέλι.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου αναρριχήθηκε στα 48,37 δολ. το βαρέλι, τη στιγμή που η αντίστοιχη για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ των 49,40 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1983 που άρχισε να διαπραγματεύεται στη Ν. Υόρκη.

Στην Ν. Υόρκη η τιμή των συμβολαίων βρίσκονται 43% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το αργό έχει αυξηθεί συνολικά σε ποσοστό της τάξης του 22% από τα τέλη του Ιουνίου, μετά την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, αλλά και του κινδύνου διακοπής των προμηθειών από την Ρωσία, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα