Η Γερμανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τα μικρά κέρματα

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2004 12:18
UPD:12:27

Ανοικτό άφησε στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από την κυκλοφορία τα κέρματα του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ, καθώς το κόστος κατασκευής των μικρών κερμάτων είναι υψηλότερο από την ονομαστική τους αξία.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η γερμανική οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche, το 54% των Γερμανών επιθυμεί τη διατήρηση των εν λόγω κερμάτων και το 39% τάσσεται υπέρ της απόσυρσής τους.

Το ενδεχόμενο απόσυρσης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών σχεδιάζει επίσης η κεντρική τράπεζα του Βελγίου, ενώ η Ολλανδία θα σταματήσει να τα χρησιμοποιεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι βελγικές τραπεζικές αρχές εξετάζουν στρογγυλοποίηση των τιμών μέχρι πέντε λεπτά ή αποκοπή (προϊόν αξίας 20,02 ευρώ θα πωλείται 20 ευρώ) αλλά μόνο στο ταμείο. Aυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση των τιμών, δηλαδή θα συνεχίζουν να εμφανίζονται και τα λεπτά. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη στη Φινλανδία.

Σημειώνεται ότι για να καταργηθούν τα κέρματα του ενός και των δύο λεπτών απαιτείται απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα