Ανοιχτός για νομοτεχνικές βελτιώσεις ή ενσωμάτωση των παρατηρήσεων επί του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, που συζητά η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Ωστόσο επέμεινε στην διαδικασία της κλήρωσης, η οποία επικρίθηκε από πολλές πλευρές. «Δεν προσπαθούμε να εξαιρέσουμε ή να στερήσουμε τζίρο και εισόδημα από κανέναν είτε είναι παραγωγός είτε είναι επαγγελματίας. Αντιθέτως η προσπάθεια έχει γίνει με κατεύθυνση ενίσχυσής τους», είπε, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο προχωρά σε «κωδικοποίηση και ομογενοποίηση» του θεσμικού πλαισίου.
Υπάρχει «ανάγκη εξισορρόπησης της λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, σε σχέση με το στεγασμένο εμπόριο», τόνισε ο Θ. Σκορδάς, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο ως προς τις αδειοδοτήσεις «δίνει προτεραιότητα» στην παραγωγή, στους ανέργους και στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.
«Κριτική ασκείται στη διαδικασία της κλήρωσης, την συμμερίζομαι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, πείτε μου, όμως, σας παρακαλώ, ποια διαδικασία αντιπροτείνεται. Διότι, εάν πούμε μην πειράξετε τίποτα, τότε θα πρέπει ουσιαστικά να ματαιώσουμε και τη δυνατότητα διατήρησης μεταξύ παραγωγικής και επαγγελματικής πτέρυγας στις λαϊκές», υπογράμμισε ο Θ. Σκορδάς, σημειώνοντας ότι συζητά αν η κλήρωση θα είναι για ετήσια ή διετή άδεια.
Ο υφυπουργός είπε ότι θα υπάρχει διάκριση σε κάθε τμήμα της λαϊκής ανάμεσα σε παραγωγούς και επαγγελματίες, με την χωροθέτηση να γίνεται από τον κάθε Οργανισμό. «Δίνουμε τη δυνατότητα να έχει αυξημένο αριθμό ποικιλία προϊόντων ο κάθε δραστηριοποιούμενος», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό οι ομάδες προϊόντων που θα μπορούσε να διαθέσει κάθε παραγωγός μειώνονται από 12 σε έξι. Επίσης θα διατίθενται σε λαϊκές αγορές τυροκομικά προϊόντα και δημιουργήματα οικοτεχνίας.
newsroom naftemporiki.gr