Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια «κόντρα» στον Ερντογάν

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 17:15
UPD:17:20
REUTERS/UMIT BEKTAS

O κ. Ερντογάν (φωτ. αρχείου) σε δηλώσεις του είχε τονίσει ότι «ελπίζω ότι όπως έπραξε για να τα αυξήσει (...) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (PPK) θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο για να μειώσει τα επιτόκια».

Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, «αψηφώντας» το αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε μείωσή τους.

Στην ανακοίνωση της τράπεζας υποστηρίζεται ότι «η περιοριστική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου παρατηρηθεί μια ουσιαστική βελτίωση στο θέμα του πληθωρισμού».

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του είχε τονίσει ότι «ελπίζω ότι όπως έπραξε για να τα αυξήσει (...) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (PPK) θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο για να μειώσει τα επιτόκια».

Ωστόσο ο Ερντέμ Μπαστσί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για οποιαδήποτε αιφνίδια μείωση των επιτοκίων, τασσόμενος μάλλον υπέρ μιας ενδεχόμενης σταδιακής μείωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε αυξήσει τα βασικά της επιτόκια στις 28 Ιανουαρίου, παρά την αντίθετη άποψη της κυβέρνησης η οποία ήθελε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη και τα ήδη υψηλά δημόσια ελλείμματα της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα