Κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Από τη μείωση της τιμής πετρελαίου
Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:06:28

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν χθες στη Wall Street, καθώς η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου επισκίασε τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών και τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, τα οποία προκαλούν κάποια αμφισβήτηση για την ισχύ της οικονομίας.

Oι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, ενώ οι βασικές επιχειρηματικές δαπάνες παραμένουν εξασθενημένες, παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών.

Η Boeing προσέφερε στήριγμα στον Dow Jones, μετά την ανακοίνωση της Singapore Airlines ότι σχεδιάζει να αγοράσει 31 αεροσκάφη Boeing 777-300ΕR αξίας 7,35 δισ. δολαρίων. Αντίθετα, η εταιρεία ένδυσης Gap άσκησε κάποιες πιέσεις στο S&P 500, μετά την επενδυτική υποβάθμισή της από τη Merrill Lynch.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 83,11 μονάδες, ποσοστό 0,82%, φθάνοντας στις 10.181,60 μονάδες. Με άνοδο 23,83 μονάδων, ποσοστό 1,30%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.860,72 μονάδες.

Η μείωση της τιμής πετρελαίου βοήθησε και τις ευρωπαϊκές μετοχές να κλείσουν με άνοδο, παρά τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,3%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με 0,2%.

Αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη δεν πείθει τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά. «Δεν πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι ιδιαίτερα φθηνές. Είναι φθηνές με βάση μία βραχυπρόθεσμη πορεία, όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει μία συγκρατημένη αύξηση των εταιρικών κερδών για εφέτος και το επόμενο έτος, οι μετοχές ενδεχομένως να είναι ευάλωτες σε μία πτωτική πορεία», αναφέρει ο Σίμον Χάλετ, διαχειριστής κεφαλαίου της Barings Asset Management.

Θετικό σημείο των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών αποτέλεσε ο κλάδος φαρμάκων. Η ισχύς του δολαρίου αυτή την εβδομάδα βοήθησε τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως την GlaxoSmithKline, να καταγράψουν κέρδη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους είναι σε αμερικανικά δολάρια.

EΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα