Σε «θολά» νερά το Χ.Α.

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 11:21
UPD:11:28
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «σβήνοντας» τα αρχικά κέρδη που έφτασαν έως και το 0,68%, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη ημέρα ότι η εγχώρια αγορά αναζητά τον καταλύτη για τη διαφυγή από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ειδικότερα, στις 11:19, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,13% στις 1.229,15 μονάδες, με τον τζίρο στα 16,2 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 6,2 εκατ. τεμάχια.

Σύμφωνα με το Market Beat, η πορεία των τιμών στο ταμπλό του ΧΑ, από την Μεγάλη Εβδομάδα ως σήμερα, δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί ευθέως με τη ροή των ειδήσεων. Αρκετοί λοιπόν αποφάσισαν, μετά την άνοδο της Μεγάλης Τετάρτης, να αποδώσουν την αλλαγή της τάσης στην στατιστική. Ορίζοντας την ανοδική αντίδραση σαν rebound τεχνικής φύσεως, που προκλήθηκε από την αλυσίδα των εννέα καθοδικών συνεδριάσεων. Για αυτούς λοιπόν, η κάθοδος χθες, ήταν πάλι στατιστικό φαινόμενο. Γιατί το μέγεθος του άλματος από τα χαμηλά της Μεγάλης Τετάρτης ήταν ασύμμετρα μεγάλο.

Πλέον η προσοχή της αγοράς στρέφεται στα επόμενα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις για το οποίο πιθανότατα θα ενταθούν μετά τις προσεχείς εκλογές. Πλήθος δημοσιευμάτων σήμερα τόσο στον εγχώριο όσο και στον ξένο Τύπο σχολιάζουν την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, υπερτονίζοντας ότι πλέον το πρόγραμμα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στο χρέος.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 1,97%, η οποία σήμερα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό ύψους 750 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρό ενδιαφέρον, το οποίο εάν συνοδευτεί και με ένα ικανοποιητικό επιτόκιο θα είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα στήριξης της τράπεζας από ξένουν επενδυτές.

Κέρδη σημειώνουν οι Πειραιώς και Alpha Bank, ακολουθώντας το θετικό στίγμα που δίνει η Εθνική, ενώ αντιθέτως η Eurobank δείχνει αδύναμη με απώλειες 3,33% στα 0,4060 ευρώ.
Σε «βαρίδια» στον Γενικό Δείκτη μετατρέπονται οι μετοχές του ΟΤΕ (-0,27%), του ΟΠΑΠ (-0,43%), της ΔΕΗ (-0,70%) και της Μυτιληναίος (-0,31%), συγκρατώντας τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 395 μονάδες.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα