Stat Bank: Έρευνα για τον τομέα παραγωγής μη μεταλλικών ορυκτών

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2004 09:32

Αυξημένα κατά 21,7% εμφανίζονται τα καθαρά (προ φόρων) κέρδη των 100 μεγαλύτερων (βάσει κύκλου εργασιών) παραγωγικών επιχειρήσεων μη μεταλλικών ορυκτών με συγκρίσιμα στοιχεία κατά τα έτη 2003-2002.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Stat Bank, σύμφωνα με την οποία τα συνολικά κέρδη των εν λόγω εταιριών διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 450,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αντιστοίχως, οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν περίπου κατά 11% για να φτάσουν στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Stat Bank, η εικόνα που εμφάνισε η βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών δεν συμβαδίζει με την αντίστοιχη του συνόλου της ελληνικής βιομηχανίας, που αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες Τα προβλήματα στις εξαγωγές, η μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά που αντιμετώπισαν σημαντικοί κλάδοι της μεταποίησης αλλά και οι αυξομειώσεις στις τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών αλλά και οι συναλλαγματικές αναταράξεις δημιούργησαν ένα πλέγμα μεγάλων δυσκολιών για τους έλληνες επιχειρηματίες στη μεταποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας είχαμε μείωση στο ρυθμό της βιομηχανικής παραγωγής.

Ακόμη, όμως, και σε αυτές τις συνθήκες, υπήρξαν κλάδοι και επιχειρήσεις που ξεχώρισαν το 2003. Έτσι, σε επιμέρους τομείς, μεταξύ των οποίων και αυτού της παραγωγής μη μεταλλικών ορυκτών (τσιμέντα, μάρμαρα, γρανίτες, γύψινα κλπ) είχαμε ανοδικές τάσεις. Ο συγκεκριμένος τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας (αλλά και άλλοι, όπως αυτοί των μεταλλικών προϊόντων, των χημικών προϊόντων και χρωμάτων) εμφάνισε αυξημένες επιδόσεις. Οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνέδεσαν τη δραστηριότητά τους με τα μεγάλα έργα και τις αθλητικές και άλλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις βρέθηκαν αναμφίβολα στη πλευρά των κερδισμένων.

Στο χώρο της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας, ο «Τιτάν» και ο «Ηρακλής» δεν συνέχισαν απλώς να μονοπωλούν το ενδιαφέρον αλλά και παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση κερδών. Ο «Τιτάν» αύξησε τα προ φόρων κέρδη κατά 20,8% φτάνοντας τα 155,5 εκατ. ευρώ και κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση στονβ κατάλογο των πιο χρυσοφόρων εταιριών του κλάδου. Αντιστοίχως, ο «Ηρακλής» απέσπασε τη πρωτιά με βάσει τις πωλήσεις ενώ στο επίπεδο των ακολούθησε υψηλότερο ρυθμό βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του. Η διοίκηση του «Ηρακλή» είδε τον συνολικό όγκο εγχώριων πωλήσεων και εξαγωγών τσιμέντου και κλίνκερ να φτάνει τα 9,2 εκατομμύρια τόνους, αυξημένος κατά 12,6% έναντι του προηγούμενου έτους. Ανάλογο ρυθμό αύξησης κερδών (με αυτόν του «Ηρακλή» είχε και η «Χάλυψ» η οποία ωστόσο εμφάνισε αισθητά χαμηλότερη κερδοφορία σε σχέση με τους δύο κολοσσούς της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Η άλλη μεγάλη εταιρία του κλάδου ήταν η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, που διευθύνεται από τον κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Η επιχείρηση, παρά την αισθητή μείωση της κερδοφορίας της κατέκτησε την τέταρτη καλύτερη θέση από άποψη κερδών στον κλάδο των μη μεταλλικών ορυκτών.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Stat Bank, σταθερά ανοδική εμφανίζεται η πορεία της εταιρίας KNAUF Γυψοποιία ΑΒΕΕ. Η εν λόγω εταιρία ξεκίνησε τη βιομηχανική και εμπορική της δραστηριότητα στην Ελλάδα το 1991 με την παραγωγή γύψου και γυψοσανίδας στο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στην Αμφιλοχία. Σήμερα αποτελεί μια πρωτοπόρο βιομηχανία παραγωγής συστημάτων δόμησης με γυψοσανίδες, η οποία βελτιώνει κάθε χρόνο τα αποτελέσματά της. Η συγκεκριμένη εταιρία εργάστηκε με 29,6% περιθώριο καθαρού κέρδους κατά το 2003.

Θετική ήταν και η εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών Ιντερμπετόν, Σταύρου και Λαρσινός που κατέλαβαν τις αμέσως επόμενες θέσεις στον κατάλογο των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του κλάδου των μη μεταλλικών ορυκτών.

Αντιθέτως οι δύο επιχειρήσεις Παυλίδης και Διονύσου Πεντέλης που δραστηριοποιούνται στον τομέα μεταποίησης μαρμάρου εμφάνισαν κάμψη της κερδοφορίας τους.

Εκρηκτική τέλος εμφανίζεται η αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών Εργομπετόν, BETANET και Φινομπετόν που κινήθηκε μεταξύ 60% και 80%. Ξεχωριστή ήτασν η παρουσία της BETANET που λειτούργησε με περιθώριο καθαρού κέρδους 34,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα