Οριακές διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 10:36
UPD:10:40
EPA/ANDY RAIN

Με μικτά πρόσημα ξεκίνησαν τις συναλλαγές τους σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες αποτιμώντας αφενός τη νέα συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στις 10:34, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,06% στις 6.685 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,13% στις 9.588 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,32% στις 4.470 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 0,1% στις 336,66 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Scania υποχωρεί κατά 4,2%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Φεβρουαρίου. Η Alecta, η οποία κατέχει το 2,04% της Scania ανακοίνωσε ότι η πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Volkswagen δεν αντανακλά την μακροπρόθεσμη αξία της Scania.

Στον αντίποδα, η Associated British Foods ενισχύεται κατά 6,1%, καθώς ανακοίνωσε υψηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία τροφίμων ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της έφτασαν τα 434 εκατ. στερλίνες, από 411 εκατ. ένα χρόνο πριν.

Στο μεταξύ, την επανέναρξη επιχείρησης κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία διέταξε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, μετά τον βασανισμό μέχρι θανάτου ενός πολιτικού του κόμματός του.  Η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που διεξήγαγε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα για να ανακτήσει τον έλεγχο του Σλαβιάνσκ απέτυχε και ο στρατός την ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό μετά τη συμφωνία της Γενεύης που είχε στόχο να αποκλιμακώσει την κρίση. Παρόλα αυτά αποδεικνύεται πως η συμφωνία είναι εξαιρετικά εύθραστη, τη στιγμή που Ουάσιγκτον και Μόσχα επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες για την αδυναμία εφαρμογής της.

Τις αγορές επηρεάζει και η ανακοίνωση ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα κατέγραψε συρρίκνωση. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα