GUS Plc: Πουλά τις δραστηριότητές της στη Ν. Αφρική

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2004 10:30

ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ των δραστηριοτήτων της στη Νότια Αφρική, στις αρχές Οκτωβρίου, σχεδιάζει η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία λιανικής πώλησης της Βρετανίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, GUS Plc, καθώς επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα καταστήματά της στην Αγγλία.

Τα έγγραφα που δίνουν λεπτομέρειες της πώλησης, ενδέχεται να λάβουν τη μορφή προσφοράς σε επενδυτές της Ν. Αφρική και θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η GUS δεν ανακοίνωσε πόσες από τις δραστηριότητές της σκοπεύει να πουλήσει.

Τον Μάϊο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πέρυσι σχεδίαζε να ανταλλάξει μετοχές στο τμήμα της στη Ν. Αφρική, το οποίο περιλαμβάνει τα καταστήματα Lewis και την αλυσίδα καταστημάτων Best Electric, που σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή, ήταν τότε, αξίας 250 εκατ. λιρών Αγγλίας (451 εκατ. δολ.).

Στη δήλωση του επικεφαλής της, John Peace, αναφέρεται ότι η πώληση αυτή που σχεδιάζεται, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την αναμόρφωση του χαρτοφυλακίου της.

Ο Peace, 55 ετών, έχει ήδη πουλήσει το 1/3 στην εταιρεία ειδών πολυτελείας Burberry Group Plc, καθώς επίσης και μερίδια σε εταιρεία χρηματοδότησης οχημάτων και τμήματα real estate. Ο ίδιος είπε τον Μάϊο ότι η εταιρεία εξετάζει και άλλα κερδοφόρα υποπροϊόντα για την επόμενη διετία.

Η GUS διαθέτει καταστήματα στη Ν. Αφρική από το 1949, όταν αγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Lewis και καταστήματα με έπιπλα και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές. Σήμερα διαθέτει 400 καταστήματα Lewis, 47 Best Electric και 18 Lifestyle Living, που πουλούν έπιπλα και ηλεκτρονικά.

Τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 37%, φθάνοντας στα 43,5 εκατ. λίρες τη χρήση του 2004, ενώ οι πωλήσεις της ήταν 160 εκατ. λίρες.

Πακέτο μετοχών θα διατεθεί σε οργανισμούς εκτός της Ν. Αφρικής, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμβουλος της προσφοράς πώλησης είναι η UBS Investment Bank και συνεργάτες η Cazevone και Investec Bank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα