Στα ψηλά η Ευρώπη

Με οδηγό τον κλάδο πετρελαίου
Σάββατο, 28 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:00:20

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα τριών εβδομάδων παρέμειναν οι μετοχικές τιμές στην Ευρώπη και χθες, με τον κλάδο πετρελαίου να καθοδηγεί αυτή τη φορά την άνοδο μετά τη σταθεροποίηση των τιμών αργού και το ράλι της μετοχής της Belgacom.

Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αν και παρουσίασαν το βραδύτερο ποσοστό ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2003, ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wall Street και έτσι δεν αποσταθεροποίησαν τις αγορές.

Η μετοχή της Belgacom άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, ενισχυόμενη 3,6%, καθώς χρηματιστές της Goldman Sachs αναβάθμισαν την επενδυτική αξιολόγηση για τη μετοχή του βελγικού ομίλου τηλεπικοινωνιών, επικαλούμενοι ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών από την εταιρεία το επόμενο έτος. Οι μετοχές των BP, ENI, Royal Dutch/Shell και Total συγκαταλέγονται στους πιο κερδισμένους. Η τιμή αργού έδειξε χθες να διαμορφώνεται σε ένα περιορισμένο εύρος διακύμανσης, μετά από μία μεγάλη πτωτική διόρθωση που ακολούθησε τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,7%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,6%. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε και σε αυτή τη συνεδρίαση σε περιορισμένα επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την ισχύ της ανάκαμψης.

Στις ΗΠΑ, ο Nasdaq κινήθηκε ανοδικά, εν μέσω όμως του καλοκαιρινού περιορισμένου όγκου συναλλαγών. Το υποτονικό κλίμα της αμερικανικής αγοράς ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο εν όψει του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που αρχίζει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Λόγω του πλήθους που θα συρρεύσει στην πόλη, πολλοί επαγγελματίες της Wall Street αναμένεται να μετακομίσουν προσωρινά σε άλλες περιοχές για λόγους ασφαλείας. «Η Wall Street είναι εντελώς νεκρή λόγω του Συνεδρίου», επισημαίνει αναλυτής της Legg Mason.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα