Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, διακόπτοντας το διήμερο πτωτικό σερί που προκάλεσαν οι πιέσεις λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι αγορές έχουν αρχίσει να θέτουν ως κριτήριο την εταιρική κερδοφορία.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 6.584 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,57% στις 9.318 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,40% στις 4.406 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 1,35% στις 330,82 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες μόνο εκείνος της Ισλανδίας κατέγραψε απώλειες σήμερα.
Στο ταμπλό, κέρδη 2,2% κατέγραψε και η Tesco, η μεγαλύτερη βρετανική εταιρία λιανεμπορίου, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 3,32 δισ. στερλίνες το 12μηνο χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη της να διαμορφωθούν στα 3,23 δισ. στερλίνες.
Στο +4,2% βρέθηκε η Suez Environnement, καθώς η Exane BNP Paribas αναβάθμισε τη σύσταση της σε outperform/buy, από neutral προηγουμένως. Σύμφωνα με τη γαλλική επενδυτική η διοίκηση της εταιρείας πιθανότατα να επανεκτιμήσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της με τη Veolia Environnement. Γι' αυτό το λόγο αναβάθμισε και τη Veolia, σε neutral από underperform, οδηγώντας τη μετοχή στο +3,1%.
Στον αντίποδα, η Credit Suisse έχασε 1,8%, καθώς ανακοίνωσε πως τα κέρδη πρώτου τριμήνου υποχώρησαν 34% εξαιτίας της πτώσης των κερδών στην επενδυτική τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν στα 859 εκατ. ελβετικά φράγκα από 1,3 δισ. φράγκα το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν αφενός η άνοδος που υπήρξε χτες στους δείκτες της Wall Street και αφετέρου ο καλύτερος του αναμενομένου ρυθμός ανάπτυξης που σημείωσε η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, το κινεζικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 7,4% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από την ανάπτυξη κατά 7,7% στο δ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, αλλά υψηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 7,3%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 0,5% διαμορφώθηκε ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,9%, χαμηλότερα των προβλέψεων που έκαναν λόγο για άνοδο της τάξεως του 1%. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται κάτω από το 1% τους τελευταίους έξι μήνες
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 21,9 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
newsroom naftemporiki.gr