Προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α.

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 11:12
UPD:11:13
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:11, βρίσκεται στις 1.212,43 μονάδες με κέρδη  0,38%, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 29 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 18,3 εκατ. τεμάχια (φωτογραφία αρχείου).

Νευρικό ήταν το σημερινό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσπαθούν μεν να αντιδράσουν μετά το χθεσινό sell off, αλλά τη τεχνική εικόνα να έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε να χρειάζεται ένας ισχυρός καταλύτης για να στηριχθεί η άνοδος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στις 11:11, βρίσκεται στις 1.212,43 μονάδες με κέρδη  0,38%, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 29 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 18,3 εκατ. τεμάχια.

Όπως αναφέρει το Market Beat, η εικόνα που παρουσιάζουν τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν στους βασικούς δείκτες του ΧΑ έχει χειροτερεύσει, καθώς οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις πέρασαν τον ΓΔ και τον 25άρη όχι μόνο κάτω από τους ΚΜΟ των 30 και των 50 ημερών αλλά ακόμα και κάτω από τον ΚΜΟ των 100 ημερών.  Για τον 25άρη ο 200άρης που σέβονται και υπολογίζουν όλοι οι επαγγελματίες έχει φθάσει στις 368,9 μονάδες και κατά την εκτίμησή μας το επίπεδο των 370 μονάδων απομένει πλέον ως η πιο πιθανή στήριξή του.

Οι λόγοι των πιέσεων σε συγκεκριμένες μετοχές είναι αρκετά γνωστοί και στην περίπτωση της ΕΤΕ έχουν σχέση με τη σύγκριση της τιμής της μετοχής στο ταμπλό, σε σχέση με τα επίπεδα της τιμής της μετοχής με βάση την ΑΜΚ που θα προκηρύξει η τράπεζα. Γενικότερα στην Eυρωζώνη υπάρχει η διάθεση εξορθολογισμού  των κεφαλαιοποιήσεων των εταιριών, μετά από μια περίοδο που οι επενδυτές προτιμούσαν τις αγορές του ευρώ γενικά.

Πάντως οι ξένοι οίκοι εδώ και μερικές μέρες είχαν αρχίσει με εκθέσεις τους να δίνουν τιμές στόχους για τα blue chip του ΧΑ στις οποίες εμφανώς υποδείκνυαν πως χρειάζεται διόρθωση προς τα κάτω των κεφαλαιοποιήσεων. Η είσοδος στις μέρες του Πάσχα και οι αργίες που συνεπάγεται η εποχή, σε συνδυασμό με το πλησίασμα των εκλογών για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτρέπουν την πρόβλεψη για συνέχεια στην δυναμική που εγκαταστάθηκε στο ΧΑ από τις 18 Μαρτίου. Αν και αρκετοί τοποθετούν την αλλαγή στην τάση από τις 2 Απριλίου και μετά.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Εθνικής συνεχίζει και σήμερα πτωτικά κατά 1,84%, μετά το -12,13% χθες και το -7,25% της Παρασκευής. Η μετοχή της Εθνικής έχει καταγράφει μόνο τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις τον Απρίλιο, ενώ οι απώλειες του μήνα φτάνουν στο 17,2%.

Στον αντίποδα σήμερα βρίσκονται οι μετοχές της Πειραιώς και της Alpha Bank, οι οποίες καταγράφουν κέρδη 2,3% και 0,58% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν ανοδικά και τα warrants των δύο τραπεζών. Έτσι, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 0,59% στις 181,84 μονάδες.

Στον FTSE25, ΜΕΤΚΑ και ΓΕΚ Τερνα ξεκίνησαν πολύ καλά τη συνεδρίαση, ενώ ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ καταγράφουν κέρδη 0,8-1%. Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές για τη μετοχή της MIG, η οποία σταθεροποιείται στα 0,5230 ευρώ, καθώς αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τις επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου. Ήδη η Attica Group επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τράπεζες και fund για το ομολογιακό.

Στον αντίποδα, υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές του ΟΤΕ, στο -0,87%, των ΕΛΠΕ -1,52% και της Ελλακτωρ στο -1,88%, οι οποίες περιορίζουν την άνοδο του FTSE25 στο +0,27% και στις 390,06 μονάδες.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα