Παράταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών

Εξόφληση είτε εφάπαξ είτε σε μηνιαίες δόσεις
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2004 15:08
UPD:18:01

ΠΑΡΑΤΑΣΗ μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και την κατάθεση εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το ημερολογιακό έτος 2003, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα ή προσαυξήσεις http://www.ypetho.gr/ypourgeio/pol_1086.asp .

Οσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι περίπου 850.000 οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους είτε εφάπαξ (σε μία δόση) με απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, είτε σε μηνιαίες δόσεις που φθάνουν μέχρι και τις 60 με απαλλαγή όμως ποσοστού 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο (σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις μαζί) από 150 ευρώ.

Εάν ο οφειλέτης επιθυμεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής κατά ποσοστό, επί του εναπoμείναντoς ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση:

* χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας εφόσον έχουν πληρωθεί όλες οι δόσεις της ρύθμισης.

* δεν λαμβάνονται σε βάρος του οφειλέτη τα παρακάτω μέτρα:

- της πoινικής δίωξης λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

- του κλεισίματος των κααταστημάτων ή επιχειρήσεων

- της προσωπικής κράτησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Στην περίπτωση που έχουν ήδη ληφθεί σε βάρος των οφειλετών που υπάγονται στη ρύθμιση τα πιο πάνω μέτρα, αναστέλλονται.

* αναστέλλεται η συνέχιση διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα