Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2004 18:48
UPD:18:54

ΠΤΩΣΗ άνω του 1% σημείωσε στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος εν μέσω ανησυχιών ότι η Intel, η κορυφαία εταιρεία μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, θα την Πέμπτη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της κατά το τρέχον τρίμηνο.

Οι μετοχές της γερμανικής Infineon Technologies και της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics υποχώρησαν κατά 4% και 2,6% αντιστοίχως.

Αρνητικά επηρέασε επίσης την επενδυτική ψυχολογία η μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο και η συνακόλουθη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη.

Πτώση μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σημείωσε τον Αύγουστο και ο δείκτης βιομηχανίας PMI Σικάγου.

Τα παραπάνω επισκίασαν τη σημαντική πτώση που σημειώνουν οι τιμές του μαύρου χρυσού για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρεί κατά 1,14%, στα 41,8 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ βρίσκεται στα 39,5 δολάρια το βαρέλι μειωμένη κατά 2,81% έναντι του προηγούμενου κλεισίματος.

Ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε στις 4.459,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,7% έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής (χθες η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας).

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 3.594,3 μονάδες με απώλειες 1,2% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.785,2 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,4%.

Η μετοχή της Bayer απώλεσε 2,93%. Αρνητικά επηρέασε τον τίτλο της γερμανικής εταιρείας χημικών το ενδεχόμενο διαγραφής του από τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 50.

Η Bayer ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου ύψους 128 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις 17 αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Bloomberg έκαναν λόγο για κέρδη 175 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της National Grid Transco Plc, αν και τα κέρδη της περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Βρετανία θα προχωρήσει σε πώληση τεσσάρων δικτύων διανομής φυσικού αερίου αντί 5,8 δισ. στερλινών και θα επιστρέψει 2 δισ. στερλίνες στους επενδυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα