Carrefour: 5,3% η αύξηση των κερδών το α' εξάμηνο

Μετά την αύξηση των πωλήσεων στην Ισπανία και τη μείωση του κόστους
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2004 10:27

ΑΥΞΗΣΗ 5,3% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Ευρώπης, Carrefour SA, μετά τη μείωση του κόστους λειτουργίας της, σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων σε χώρες όπως η Ισπανία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα από τη στασιμότητα της ζήτησης στη Γαλλία.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 537 εκατ. ευρώ (654 εκατ. δολ.) έναντι 510 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Παρίσι, όπου και είναι η έδρα της. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 532 εκατ. ευρώ.

Η Carrefour, της οποίας τα ακίνητα εκτιμάται ότι έχουν χρηματιστηριακή αξία οκτώ δισ. ευρώ, ανακοίνωσε επίσης, ότι θα δημιουργήσει μία ξεχωριστή εταιρεία, η οποία θα διαχειρίζεται τα ακίνητα και θα ψάχνει για συνεργάτες.

Ο επικεφαλής της, Daniel Bernard, αυξάνει τα κεφάλαια και μειώνει φέτος, κατά 335 εκατ. ευρώ τις τιμές πώλησης των προϊόντων που εμπορεύεται, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, καθώς οι πωλήσεις είναι στάσιμες στη Γαλλία. Το μερίδιο αγοράς της Carrefour στην γαλλική αγορά μειώθηκε, εξ αιτίας του έντονου ανταγωνισμού που δέχθηκε από εταιρείες όπως η LeClerc, την περίοδο που η κυβέρνηση πίεσε τις εταιρείες λιανικής πώλησης να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους.

«Στη Γαλλία επενδύουμε εντυπωσιακά στις τιμές, προκειμένου να ανακτήσουμε το μερίδιό μας στην αγορά», ανέφερε ο Bernard σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, αφού οι υπεραγορές της εταιρείας, κέρδισαν μερίδιο αγοράς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο».

Η Carrefour ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά ιδίων μετοχών, περίπου 3% έως 5% των μετοχών της μέσα στην επόμενη διετία, ενώ επανέλαβε ότι τα κέρδη της ανά μετοχή θα είναι υψηλότερα τουλάχιστον κατά 10% φέτος.

Πέρυσι, οι μετοχές της έχασαν συνολικά ποσοστό 15%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να μειωθεί στα 28 δισ. ευρώ, καθώς έντονη ήταν η ανησυχία για το εάν η εταιρεία θα αντέξει στον έντονο ανταγωνισμό που της ασκείται στη Γαλλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα