Σταθεροποιητικά το ευρώ - Υπό πίεση η τουρκική λίρα

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 13:02
UPD:13:08
Shutterstock

Σταθεροποιητικά κινείται η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, σήμερα, με το αμερικανικό νόμισμα να οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων έξι μηνών.

Ειδικότερα, στις 13:01, το δολάριο υποχωρεί κατά 0,01% έναντι του ευρώ, στα 1,3892 δολ/ευρώ, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφει απώλειες 1,4%, ήτοι τις μεγαλύτερες από την εβδομάδα που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,3% έναντι του γιεν στα 101,81 γιεν, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα κερδίζει 0,3% στα 141,46 γιεν/ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το τελευταίο διάστημα η αγορά προεξοφλούσε αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve. Ωστόσο, από την Τετάρτη, όταν και δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας (18-19 Μαρτίου) συνεδρίασης της αμερικανικής νομισματικής επιτροπής, το κλίμα άλλαξε, με την αγορά να προχωρά σε ρευστοποιήσεις δολαρίου, καθώς διαφάνηκε ότι η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα καθυστερήσει.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα βλέμματα των επενδυτών σήμερα είναι στραμμένα και στην τουρκική λίρα, μετά την υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό από τον οίκο αξιολόγησης Moody's. Η λίρα υποχωρεί κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στις 2,1171 λίρες/δολάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 19 Μαρτίου. Σύμφωνα με τη Moody's, η τουρκική οικονομία κινδυνεύει από «απότομη προσγείωση», δηλαδή απότομη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDTRY



Σχολιασμένα