Επαφή με τις 1.300 μονάδες κρατά το Χ.Α.

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 11:16
UPD:11:16
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Με κέρδη ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, κρατώντας την επαφή με τις 1.300 μονάδες, επίπεδα που αποδεικνύονται ισχυρά τόσο τεχνικά όσο και για την ψυχολογία της αγοράς.

Στις 11:14, o Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,18% στις 1.296,36 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 19,3 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 10,5 εκατ. τεμάχια.

Μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, όπου ο Γενικός Δείκτης έχασε το 4,40% της αξίας του και από τις 1.354 μονάδες έφτασε στις 1.288 μονάδες (χαμηλό χθεσινής ημέρας), σήμερα γίνεται προσπάθεια ανάκαμψης. Ωστόσο, τα βήματα που γίνονται στο ταμπλό είναι σχετικά δειλά, με την μετοχή της Εθνικής (+2,04%) να λειτουργεί αντισταθμιστικά στο -1,13% του ΟΤΕ. Παράλληλα, όπως διαφαίνεται, οι πρόσφατες ΑΜΚ των δύο τραπεζών, Alpha Bank και Πειραιώς, καθώς και το ομόλογο που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση, έχουν απορροφήσει σημαντικό μέρος της ρευστότητας των ξένων, οι οποίοι έδειξαν και δείχνουν εμπράκτως την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Market Beat, η έξοδος της Ελλάδας στην ελεύθερη αγορά δανεισμού είχε προεξοφληθεί από τους επαγγελματίες επενδυτές. Παράλληλα, οι θεσμικοί στο ΧΑ, εδώ και μέρες, έχουν σταματήσει να συναρτούν την διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου από την καθοδική πορεία των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων. Η μείωσή τους ερμηνεύεται πλέον με την άποψη της στήλης και όχι ως συνέχεια της βελτίωσης της εικόνας της ελληνικής οικονομίας.

Η στήλη δε περιμένει συνέχεια στην κάθοδο ώστε να ολοκληρωθεί τεχνικά η εκτόνωση των πιέσεων που κατά την εκτίμησή μας ξεκίνησαν όταν οι αγορές κατάλαβαν πως η Ελλάδα θα έβγαινε στην ελεύθερη αγορά δανεισμού.

Στο ταμπλό, όπως προαναφέρθηκε ιδιαιτέρως θετική είναι η παρουσία της Εθνικής, ενώ στήριξη δίνει και η μετοχή του ΟΠΑΠ (+1,06%), της Alpha Bank (+0,83). Ιδιαίτερα θετικές και η Ιντραλοτ, Ελλακτωρ και Μυτιληναίος. Αντίθετα, πιέσεις εκδηλώνονται στη MIG (-0,55%), την Jumbo (-0,33%) και ΦΦΓΚΡΠ (-0,48%).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα