Στα 500 ευρώ ορίστηκε το εφάπαξ βοήθημα, προϊόν του κοινωνικού μερίσματος όπως προέκυψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται στα 666,7 ευρώ εφόσον υπάρχει ένα επιπρόσθετο ενήλικο μέλος στο νοικοκυριό ενώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος θα προστίθενται 83,3 ευρώ. Έτσι, οικογένεια με δύο παιδιά η οποία πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα εισπράξει 833,3 ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το βοήθημα θα παρέχεται ύστερα από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτηση του ενδιαφερόμενου και διασταύρωση των στοιχείων του από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Για να κριθεί αν θα πληροί κάποιος το εισοδηματικό κριτήριο ή όχι, θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του συνόλου των εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριών ενώ θα συνυπολογίζονται και τα τεκμαρτά εισοδήματα.
«Ειδικά για τους μακροχρονίως ανέργους που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ τον Μάρτιο του 2014, ο ορισμός του εισοδήματος αναφοράς προκύπτει όταν τα εισοδήματα του μακροχρονίως ανέργου από μισθούς και ημερομίσθια μηδενισθούν» αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Το εισοδηματικό κριτήριο, θα προκύπτει κατόπιν επεξεργασίας του πραγματικού εισοδήματος με την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας η οποία ορίζεται ως ως 1 για τον πρώτο ενήλικα, 1/3 για κάθε άλλο ενήλικα και 1/6 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας έως 24 ετών. Το ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται ως το πηλίκο του εισοδήματος αναφοράς διά την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.
Δικαιούχοι του βοηθήματος εκτιμάται ότι μπορεί να είναι όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα (φορολογική δήλωση 2013) έως 6.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (ΦΑΠ) έως 125.000 ευρώ για ένα άτομο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού. Δηλαδή για μια τετραμελή οικογένεια το όριο ορίζεται στις 10.000 ευρώ. Αν και το εισοδηματικό κριτήριο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη αναμένεται να προσδιοριστει ως εξής:
-
6.000 ευρώ για ένα ενήλικο μέλος
-
8.000 ευρώ για δεύτερο ενήλικο μέλος και
-
1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε ενήλικο παιδί (δηλαδή 9000 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 10.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά).