Πώς θα υλοποιηθεί ο συμψηφισμός οφειλών από ΦΠΑ

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 14:58
UPD:14:58
REUTERS/DAVID W CERNY

Τη μέθοδο «cash accounting» θα ενσωματώσει άμεσα στην ελληνική νομοθεσία το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υλοποιηθεί η σημερινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για συμψηφισμό οφειλών από ΦΠΑ όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά και προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr από αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η νέα μέθοδος θα προβλέπει ότι στις δηλώσεις ΦΠΑ (μηνιαίες για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και τριμηνιαίες για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία) θα εμφανίζονται μόνο οι συναλλαγές που έχουν αποπληρωθεί. Ειδικά μάλιστα αν οι συναλλαγές αυτές υπερβαίνουν το όριο των 500 ευρώ, η αποπληρωμή θα πρέπει να έχει γίνει μέσω τράπεζας κάτι που προβλέπει ήδη η φορολογική νομοθεσία.

Αυτό το σύστημα - το οποίο θα είναι προαιρετικό για τις επιχειρήσεις όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς- σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί για τις εταιρείες με συνολικά ετήσια έσοδα έως 500.000 ευρώ. Σταδιακά, το όριο μπορεί να ανέβει στα δύο εκατομμύρια ευρώ αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί έγκριση από την Κομισιόν. Σύμφωνα, πάντοτε με τις διαθέσιμες πληροφορίες:

  1. Τα τιμολόγια στο σκέλος των δαπανών που έχουν οι επιχειρήσεις, θα εμφανίζονται στις δηλώσεις μόνο όταν αποπληρώνονται. Δηλαδή, μια επιχείρηση που θα θέλει να περιορίσει τον ΦΠΑ που θα καταβάλλει στο δημόσιο μέσω της περιοδικής δήλωσης εμφανίζοντας και τιμολόγια δαπανών, θα πρέπει να έχει εξοφλήσει το τιμολόγιο της δαπάνης.
  2. Τα τιμολόγια στο σκέλος των εσόδων, επίσης θα εμφανίζονται στην περιοδική δήλωση όταν έχει αποπληρωθεί το τιμολόγιο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορολογούμενος δεν θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ΦΠΑ που δεν έχει εισπράξει.

Σύμφωνα πάντοτε με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το σύστημα  - το οποίο δοκιμάζεαι ήδη σε Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ρουμανία και Βουλγαρία- δεν θα ισχύσει για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα