«Σήμα» για χαλάρωση της λιτότητας αναμένει από Μέρκελ η Handelsblatt

Σάββατο, 05 Απριλίου 2014 22:30
UPD:22:33
EPA/MICHAEL KAPPELER

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μιλά στη σύνοδο του κόμματός της στο Βερολίνο.

Παραχωρήσεις αναφορικά με τα μέτρα λιτότητας και όχι μόνο θερμά λόγια αναμένει η γερμανική Handelsblatt από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, την ερχόμενη Παρασκευή.  

«Για το δικό τους συμφέρον, πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας» αναφέρεται στο σχετικό άρθρο και επισημαίνεται ότι ήδη την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ένα νέο σχέδιο δράσης για την Ελλάδα.

«Μια από τις προτάσεις είναι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να προσφέρουν οικονομική βοήθεια για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Είμαστε σε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσουμε, μαζί με το Eurogroup, τα διάφορα μέτρα σε άν σχέδιο δράσης", δήλωσε ο Σόιμπλε. Αυτό ακούγεται περίπου σαν σχέδιο Μάρσαλ» σχολιάζει ο αρθρογράφος και υπενθυμίζει ότι έχει γίνει συχνά λόγος για βοήθεια ανάπτυξης.

«Στην πραγματικότητα τέτοιες ανακοινώσεις είναι πιο πολύ ζεστός αέρας» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει: «Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι μεγαλύτερα περιθώρια στα μέτρα λιτότητας -για να βοηθηθούν τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού- ή να μειωθούν οι φόροι. Πιο επιεικής προσέγγιση για τα μέτρα λιτότητας είναι εντέλει και προς το συμφέρον των δανειστών της Ελλάδας».

Στο άρθρο τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε φέτος να πετύχει ακόμη και ανάπτυξη 1%. «Ακόμη όμως και αν το καταφέρουν, μια τέτοια μίνι -ανάπτυξη δεν είναι αρκετή ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανεργία», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα μόνο με διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτό όμως μπορεί δύσκολα να επιτευχθεί μαζί με μια ριζική πολιτική λιτότητας. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε οι δανειστές της Ελλάδας να υποχωρήσουν για το δικό τους συμφέρον. Η Άγκελα Μέρκελ έχει τώρα την ευκαιρία για αυτό» καταλήγει.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα