Γνώμη: Απέναντι στις αγορές

Σάββατο, 05 Απριλίου 2014 07:00
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

Η πολιτική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση τοποθετεί την εθνική εκλογική αναμέτρηση σε ορίζοντα τέτοιο που τα προσδοκώμενα οφέλη της οικονομικής πολιτικής να έχουν γίνει ορατά.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η υπόθεση Μπαλτάκου δείχνει να τοποθετεί νέα στοιχεία στο τραπέζι των αποφάσεων του υφιστάμενου πολιτικού σχεδιασμού, ενώ το  πολιτικό παζλ είχε γίνει ήδη πιο σύνθετο μετά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, τη διαγραφή ενός ακόμη βουλευτή από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά κυρίως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο άλλο συγκυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη του και τους βουλευτές του να αισθάνονται ολοένα και περισσότερο σαν ξένοι στο ίδιο σπίτι.

Η πολιτική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση τοποθετεί την εθνική εκλογική αναμέτρηση σε ορίζοντα τέτοιο που τα προσδοκώμενα οφέλη της οικονομικής πολιτικής να έχουν γίνει ορατά.

Ωστόσο, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού διατυπώνεται και η άποψη που συνηγορεί στην πρόταση που από καιρό έχει τεθεί για διενέργεια τριπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Στην αξιολόγηση των πολιτικών ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί και το χειρισμό τους από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα κρίσιμος θα αποδειχθεί ο λόγος και η άποψη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αποτίμηση του πολιτικού ρίσκου και το βαθμό που αυτή θα επηρεάσει την πιστοληπτική μας ικανότητα, η οποία έχει μόλις αρχίσει να συνέρχεται από ένα μακρύ και βαθύ κώμα και προφανώς δεν έχει πολλά περιθώρια να υποτροπιάσει.

Στην τρέχουσα συγκυρία η άποψη που διαμορφώνεται από σημαντικά κέντρα που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις δεν έχει αποκτήσει σαφή κατεύθυνση. Η Μoody’s ανακίνησε το θέμα του ελληνικού πολιτικού ρίσκου, μην έχοντας καν λάβει υπόψη της τα πολύ πρόσφατα γεγονότα, αλλά στηριζόμενη στο αποτέλεσμα της κυριακάτικης ψηφοφορίας.

«Η πιθανότητα περαιτέρω διάβρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραμένει υψηλή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στους επόμενους έξι μήνες, οι οποίες με τη σειρά τους θα έθεταν σε κίνδυνο τη συνέχιση της πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας και θα μείωναν τόσο την εσωτερική όσο και τη διεθνή εμπιστοσύνη» αναφέρουν οι αναλυτές της, χωρίς να ξεφεύγουν από τη συνήθως συντηρητική στάση της εταιρείας.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος και μάλιστα με σχόλια ακριβώς στο θέμα, αφού η Nomura, με μια ανάλυση που λαμβάνει υπόψη σοβαρά στην αξιολόγησή της την υπόθεση Μπαλτάκου, αποφαίνεται ότι «το θέμα θα επισκιαστεί από την επερχόμενη έκδοση ομολόγου, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος το Μάιο και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας».

Η επικείμενη έξοδος στις αγορές, και ο βαθμός στον οποίο αυτή θα επιτύχει τους στόχους της, φαίνεται να αναδεικνύεται πλέον, όχι μόνο σε εργαλείο πρακτικής επιβεβαίωσης της ορθότητας της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί αλλά και σε καθοριστικό παράγοντα που θα επηρεάσει καθοριστικά, όχι μόνο το αποτέλεσμα των προγραμματισμένων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά ίσως και το χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα