Μεταβλητότητα και μικρή πτώση στο Χ.Α.

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 13:11
UPD:13:11
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Παράσταση για ένα ρόλο είναι η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Alpha Bank να μετατρέπεται σε ρυθμιστή του προσήμου.

Ο Γενικός Δείκτης, στις 12:53, κινείται με απώλειες 0,40% στις 1.317 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 59 εκατ.  Αν και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, καταγράφοντας κέρδη έως και 1,32%, την τελευταία ώρα κινείται με απώλειες.

Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών φαίνεται ότι απορρόφησαν πολύ μεγάλο μέρος της ρευστότητας της αγοράς, καθιστώντας την ρηχή και ευμετάβλητη στα πρόσημα πολύ συγκεκριμένων τίτλων. Στο κλίμα αυτό συμβάλλουν και τα ομολογιακά που συνάπτουν αρκετές εταιρείες, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς και τα υπεραγορασμένα επίπεδα που βρίσκονται πολλοί από τους δεικτοβαρείς τίτλους του ταμπλό.

Άλλωστε, τεχνικά, οι συνεδριάσεις της εβδομάδας έχουν σχηματίσει δυο ομάδες μετοχών του 25άρη με εντελώς διαφορετική δυναμική. Το πρόβλημα είναι, πως ο Απρίλιος και η συγκυρία δεν ευνοούν την κίνηση των τιμών με βάση το momentum τους, αλλά σχετίζονται με αποφάσεις των θεσμικών όταν αυτοί αναζητούν value stocks. Δηλαδή τίτλους με θεμελιώδη, που εγγυώνται το μέλλον της κερδοφορίας τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε τα πρόσημα στον FTSE25 σχεδόν μοιρασμένα, με την αγορά να εστιάζει με σκεπτικισμό στο ομολογιακό ύψους 2,22 δισ. ευρώ της ΔΕΗ, οδηγώντας τη μετοχή της στο -0,25%, και στην Εθνική (-1,23%), η οποία πρέπει να δώσει κάποια στοιχεία για το πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης.

Πρωταγωνιστής της ημέρας αναμφισβήτητα είναι η μετοχή της Alpha Bank, της οποίας οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ξεκίνησαν σήμερα τη διαπραγμάτευση τους. Ήδη έχουν διακινηθεί 41,5 εκατ. μετοχές, με τον τίτλο να υποχωρεί 0,96% στα 0,7220 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Απριλίου, τη Δευτέρα, αυξάνεται στο 0,30% η στάθμιση των μετοχών της Alpha Bank στους δείκτες MSCI, της Morgan Stanley, από 0,14% σήμερα. Έτσι εξηγούνται και οι τεράστιοι όγκοι που πραγματοποιούνται εσχάτως στον τίτλο, ενώ σήμερα έχουν διακινηθεί εννέα πακέτα συνολικού όγκου 8,4 εκατ. μετοχών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα