Στο +1% ξεκίνησε το Χ.Α.

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 11:11
UPD:11:11
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Ισχυρή αντίδραση, μετά τη χθεσινή πτώση, καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αναμένει θετική αξιολόγηση από τον οίκο Moody's για την ελληνική οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει στις 11:09 κέρδη 0,98% στις 1.336,22 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 34 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 35 εκατ. τεμάχια.

Όπως αναφέρει το Market Beat, τεχνικά, οι συνεδριάσεις της εβδομάδας έχουν σχηματίσει δυο ομάδες μετοχών του 25άρη με εντελώς διαφορετική δυναμική. Το πρόβλημα είναι, πως ο Απρίλιος και η συγκυρία δεν ευνοούν την κίνηση των τιμών με βάση το momentum τους, αλλά σχετίζονται με αποφάσεις των θεσμικών όταν αυτοί αναζητούν value stocks. Δηλαδή τίτλους με θεμελιώδη, που εγγυώνται το μέλλον της κερδοφορίας τους.

Πρωταγωνιστής της ημέρας αναμφισβήτητα είναι η μετοχή της Alpha Bank, της οποίας οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ξεκίνησαν σήμερα τη διαπραγμάτευση τους. Ήδη έχουν διακινηθεί 30 εκατ. μετοχές, με τον τίτλο να υποχωρεί 0,82% στα 0,7230 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Απριλίου, τη Δευτέρα, αυξάνεται στο 0,30% η στάθμιση των μετοχών της Alpha Bank στους δείκτες MSCI, της Morgan Stanley, από 0,14% σήμερα. Έτσι εξηγούνται και οι τεράστιοι όγκοι που πραγματοποιούνται εσχάτως στον τίτλο, ενώ σήμερα τα πρώτα 30 λεπτά της συνεδριάσης διακινήθηκαν πέντε πακέτα συνολικού όγκου 4,1 εκατ. μετοχών στην τιμή των 0,72 ευρώ.

Παράλληλα, η προσοχή βρίσκεται και στη μετοχή της Πειραιώς,  καθώς λόγω αύξησης κεφαλαίου αυξήθηκε το free float, η διασπορά μετοχών στους ιδιώτες επενδυτές. Η αύξηση αυτή οδηγεί στην συνακόλουθη αύξηση του ειδικού βάρους των τραπεζών αυτών στους δείκτες FTSE και MSCI. Η μετοχή της Πειραιώς κινείται με κέρδη 1,04% στα 1,95 ευρώ, ενώ νωρίτερα υπήρξε και ένα πακέτο των 500 χιλ. τεμαχίων στην την τρέχουσα τιμή.

Υπό αυτά τα δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψιν την έλλεψη εξελίξεων στις υπόλοιπες τράπεζες, ο τραπεζικός δείκτης σταθεροποιείται μεταξύ 202 και 204 μονάδων, εμφανίζοντας όμως έντονη μεταβλητότητα. Αντίθετα, ο FTSE25 κινείται με κέρδη 1,02% στις 430 μονάδες, επανακτώντας το κρίσιμο σημείο στήριξης του.

Στην άνοδο συμβάλλουν επίσης οι τίτλοι των Jumbo, με κέρδη 1,52%, του ΟΤΕ με άνοδο 2,45% και του ΟΠΑΠ, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,81%. Μετριοπαθείς, ωστόσο, είναι κινήσεις για την πλειονότητα των μετοχών, αντανακλώντας για πολλοστή φορά τη διάθεση των επενδυτών για αναμονή κρίσιμων βημάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα