Στα χαμηλότερα επίπεδα της σημερινής συνεδρίασης έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το μεγαλύτερος μέρος της πτώσης να λαμβάνει χώρα κατά τη διενέργεια των δημοπρασιών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,20% στις 1.323,24 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.354,91 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.323,24. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 54,94% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 147,43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 24,51 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η εξέλιξη της διακύμανσης του δείκτη κατέδειξε σαφώς ότι η αγορά παραμένει επιφυλακτική για την επόμενη μέρα, καθώς το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σε πολιτικό επίπεδο μόνο ασφαλές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι επενδυτές έδειξαν ότο φοβούνται τις προεκτάσεις του σκανδάλου με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκο, και το κατά πόσο αυτό μπορεί να βλάψει την κυβερνητική πλειοψηφία.
Εκτός των πολιτικών εξελίξεων, η αγορά αναμένει και την πορεία της κυβέρνησης προς την έξοδο στις αγορές. Αύριο θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση από τον οίκο Moody's, όπου μετά τη διάψευση των προσδοκιών από τον Standard & Poor's στις 21 Μαρτίου, οι αγορές εμφανίστηκαν μετριοπαθείς. Οι επενδυτές περιμένουν σαφώς κάτι καλύτερο από την Moody's αύριο, αλλά και πάλι θέλουν να περιμένουν, καθώς η αξιολόγηση θα καθορίσει και το χρόνο εξόδου στις αγορές.
Παράλληλα, παρατηρήθηκαν διορθώσεις σε αρκετές μετοχές του ταμπλό, καθώς, όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές, οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να υποστηριχτούν από την κερδοφορία των επόμενων τριμήνων, διαφορετικά θα επακολουθήσει έντονη διόρθωση εάν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις.
Στο δείκτη FTSE25, μόλις μία μετοχή έκλεισε θετικά και συγκεκριμένα αυτή της Alpha Bank, οι συναλλαγές της οποίας σε αξία ανήλθαν σε 69,8 εκατ. ευρώ (μαζί με το Warrant πλησίασε τα 79 εκατ. ευρώ ήτοι το 46% της συνολικής ημερήσιας δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι αύριο, Παρασκευή (4/4), εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Χωρίς αλλαγή στη τιμή η Ιντραλοτ (θετική έκπληξη, μετά την δημοσίευση των μετρίων αποτελεσμάτων), μικρή πτώση για ΕΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Τιταν (5,76%) ΟΛΠ (5,11%), ΦΡΙΓΟ (4,66%), Ελλάκτωρ (4,5%), ΣΩΛΚ (3,92%), Μυτιληναίος, ΦΦΓΚΡΠ, ΓΕΚΤερνα, Πειραιώς και Jumbo (από 3% έως 3,34%).
Να σημειωθεί, οτι η μετοχή της Πειραιώς μαζί με το warrant της είδε την αξία των συναλλαγών της να αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ. Τουτέστιν Alpha Bank και Πειραιώς απορρόφησαν το 63% δείχνοντας έμπρακτα και για πολλοστή φορά την ρηχότητα και την ποιότητα της εγχώριας αγοράς.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μόνον μία μετοχή ξεχώρισε, εκείνη των Ελληνικά Καλώδια με άνοδο 4,32% (32.500 τεμάχια, ενώ στο κλείσιμο έμεινε και ανεκτέλεστο αγορών), ενώ οριακά θετικό ήταν το κλείσιμο για Φουρλής και ΕΥΑΘ, με τα Πλαστικά Θράκης στο +1,54%.
Μεγάλες απώλειες μόνο για την Αττικής (στο -5,88%), απογοητευτική και πάλι η Eurobank, κατοχυρώσεις μεγάλων κερδών σε ΟΛΘ (2,08%), Σαράντης (2,44%), ΜΛΣ (1,87%) και ΟΤΟΕΛ (0,36%)
Από το υπόλοιπο ταμπλό (στο οποίο συνεχίσθηκε η εμφάνιση νέων δυνάμεων) εντυπωσίασαν οι μετοχές της Ελτον, καθώς εκτιμάται η ανάδειξή της ως μία εκ των 15 πλέον αναπτυσσόμενων εταιρειών στη περίοδο της μεγάλης κρίσης 2008 -2012, με άνοδο 8,33% και 80.230 τεμάχια, ξανά της Flexopack (6,48%), της Paperpack (7,62%) και της ΑΣΚΟ (6,42%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Κατασκευών – Υλικών (-4,86%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+3,12%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 2,19% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 1,46%. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 50 κινήθηκαν ανοδικά, 103 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.