ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 31%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Credit Agricole SA, μετά την απαξίωση ποσών για επισφαλή δάνεια και την αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 569 εκατ. ευρώ (689 εκατ. δολ.) έναντι 433 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας. Επτά οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι αυτά θα ανέλθουν σε 502 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις για τις ζημίες από επισφαλή δάνεια κατά 63%.
«Η έντονη αύξηση των κερδών το πρώτο εξάμηνο, δείχνει σε γενικές γραμμές την αναδιάρθρωση του ομίλου, σημάδι, ό,τι η ολοκλήρωσή της θα επιτευχθεί», ανέφερε ο επικεφαλής της Jean Laurent σε δήλωσή του, παραπέμποντας στη συγχώνευση της Credit Lyonnais SA που έγινε πέρυσι. Το πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 47%.
Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής BNP Paribas SA και της ολλανδικής ABN Amro Holding NV, έχουν βελτιωθεί, καθώς η οικονομική ανάπτυξη τους επέτρεψε να απαξιώσουν ποσά για επισφαλή δάνεια και να αυξήσουν τα καταναλωτικά δάνεια.
Ο Jean Laurent, 60 ετών, μειώνει στο μεταξύ τις θέσεις εργασίας και προχωρά στην αναδιάρθρωση με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας κατά 776 εκατ. ευρώ μέχρι το 2006, στο πλαίσιο της συγχώνευσης με την Credit Lyonnnais. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης, ότι το πρώτο εξάμηνο οι οικονομίες της ήταν συνολικά 221 εκατ. ευρώ. Στόχος της για το σύνολο του έτους, είναι τα 275 εκατ. ευρώ.
Όταν η Credit Agricole αγόρασε την Credit Lyonnais πέρυσι, σχεδίαζε να απολύσει 4.500 εργαζομένους διεθνώς μέχρι το 2006, συμπεριλαμβανομένων 2.800 εργαζομένων στη Γαλλία. Τον Ιούλιο είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 2.400 επιπλέον, ποσοστό 9% του εργατικού της δυναμικού, συγκεκριμένα στο τμήμα καταναλωτικής πίστης της Credit Lyonnais μέχρι το 2007, προκειμένου να μειώσει τα έξοδά της.
Οι μετοχές της Credit Agricole έχουν κερδίσει συνολικά φέτος ποσοστό 10%, υψηλότερο των κερδών της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Γαλλίας, BNP Paribas (3%) και της τρίτης σε μέγεθος δανείστριας της χώρας, Societe Generale SA, της οποίας οι μετοχές κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 2%.