Στάση αναμονής στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 10:43
UPD:10:49
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Μικτά πρόσημα καταγράφουν στο ξεκίνημα τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, στις 10:30, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται οριακά 0,1% στις 6.659 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,06% στις 9.618 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,12% στις 4.425 μονάδες.

Στο ταμπλό σημαντική πτώση καταγράφει η μετοχή της Nokia κατά 5,7% καθώς, ο φινλανδικός όμιλος τηλεπικοινωνιών προχώρησε σε προβλέψεις για μειωμένα κέρδη το τρέχον έτος λόγω της μειωμένης προοπτικής της ρωσικής οικονομίας και των επιδράσων από την υποχώρηση του ρουβλίου.

Παράλληλα, η Deutsche Bank υποχωρεί κατά 1,7% ενώ η BTG, βρετανική εταιρία βιοτεχνολογίας ενιχύεται κατά 3,2% εξαιτίας των αυξημένων κερδών που ανακοίνωσε για το 2013.

Σήμερα, θα συνεδριάσει το δ.σ. της ΕΚΤ όπου θα αποτιμήσει τα οικονομικά δεδομένα και θα αποφασίσει τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Η αγορά αναμένει να ληφθούν μέτρα, ίσως και μη συμβατικά, ώστε να στηριχθεί η οικονομία, καθώς το φάσμα του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού γίνεται όλο και πιο ορατό.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι παραινέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση, ώστε η οικονομία της Ευρωζώνης να μην βιώσει μια περίοδο εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού, όπως συνέβη με την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να μην κινδυνεύει από αποπληθωρισμό, ωστόσο η παραγωγική βάση της μπορεί να πληγεί από τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, αναλυτές της Goldman Sachs θεωρούν πιθανή μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ενώ και οι οικονομολόγοι της Danske Bank αναμένουν περισσότερη «χαλάρωση» με μικρή μείωση των επιτοκίων στο 0,15%.

Σημειώνεται, πως τα επιτόκια αυτή την στιγμή βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό 0,25%.

Τέλος, αναμένονται οι ανακοινώσες των δεικτών PMI υπηρεσιών της ευρωζώνης και της Αγγλίας ενώ ακολουθούν και οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης στις 12.00.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα