Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Η κυβέρνηση δείχνει να έχει κερδίσει απολύτως το -κατ’ αρχήν- επικοινωνιακό στοίχημα με τις αγορές, αλλά και τους ανά τον κόσμο διαμορφωτές επενδυτικής άποψης και αυτό οφείλει να της το αναγνωρίσει ακόμη και όποιος αντιλαμβάνεται ότι η διατήρηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος επί μακρόν είναι εξίσου δύσκολη με την επίτευξή του.
Ουδείς πλέον θυμάται ή λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που αποτελούσε καθημερινή συζήτηση δύο χρόνια πριν.
Η πιθανότητα στάσης πληρωμών, επίσης αγαπημένο θέμα διεθνούς κατανάλωσης, έχει μετατραπεί πλέον σε βεβαιότητα ότι οι τοποθετήσεις σε ελληνικές αξίες μπορούν να προσφέρουν υψηλές για το μέσο όρο αποδόσεις, σε συνδυασμό με χαμηλότερο ρίσκο.
Γενικά τα σχόλια των αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων αποκαλύπτουν ανθρώπους που σχεδόν περιμένουν με αδημονία την έκδοση των πρώτων μετά την κρίση μακροπρόθεσμων ομολογιακών τίτλων.
Τι υπάρχει στην αντίπερα όχθη αυτής της εντυπωσιακά ειδυλλιακής επενδυτικής εικόνας; Ο κίνδυνος της ανατροπής των ευαίσθητων ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί. Αν ανατρέξουμε στις απόψεις που διατύπωναν πριν από μερικά εξάμηνα αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα εντυπωσιαστούμε περισσότερο απ’ όλα από τη θεαματικά γρήγορη αλλαγή στάσης.
Οι ίδιες πηγές που τότε στοιχημάτιζαν και επένδυαν στην ελληνική χρεοκοπία ή επιχειρηματολογούσαν για το πόσο γρήγορα η ελληνική οικονομία θα εγκαταλείψει το ευρώ επιστρέφοντας στη δραχμή, δείχνουν τώρα να είναι εντυπωσιασμένες από το γεγονός ότι «η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα είναι μια από τις ταχύτερες επανόδους χώρας που αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της».
Οι θερμοί οπαδοί του grecovery είναι οι ίδιοι που υποστήριζαν με φανατισμό το grexit. Η μεταστροφή αυτή υποδεικνύει το πόσο γρήγορα μπορεί να γυρίσει το κλίμα και πόσο οι αγορές είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν το σενάριο που κάθε φορά είναι συμβατό με τις προσδοκίες τους.
Εν ολίγοις, τα -αποφασισμένα πλέον και επιβεβαιωμένα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών- βήματα που θα μας οδηγήσουν στη γνώριμη επί δεκαετίες πηγή άντλησης δανειακών κεφαλαίων οφείλουν να είναι πολύ καλά μελετημένα και να συνδυάζονται με σφικτή δημοσιονομική πολιτική.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μιλώντας πρόσφατα στη «Ν», ήταν σαφής: «Η έξοδος στις αγορές απαιτεί απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν ξέρεις αν μπορείς να πετύχεις έως ότου δοκιμάσεις. Δεν πρέπει να είναι μια πλήρης κίνηση, χρειάζεται χρόνος».
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]