Ανοδικά το Χ.Α. - Στο επίκεντρο η Alpha Bank

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 11:15
UPD:11:36
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Με θετικό πρόσημο, αλλά και έντονη μεταβλητότητα, ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές  το ελληνικό χρηματιστήριο, καταδεικνύοντας ότι πλέον ο κυρίαρχος καταλύτης της αγοράς είναι οι πολιτικές εξελίξεις.

Στις 11:13 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,55% στις 1.350,09 μονάδες, με τον τζίρο να έχει ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 12,5 εκατ.

Η αγορά φαίνεται ότι έχει αποτυπώσει σχεδόν όλες τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις αναταράξεις που υπάρχουν στο πολιτικό επίπεδο. Έτσι τις τελευταίες ημέρες έχει περιοριστεί σε ένα εύρος διακύμανσης της τάξεως των 60-70 μονάδων με τις συνεδριάσεις να μην προσδίδουν κάτι νέο στις προοπτικές.

Πάντως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η πτυχή που φωτίζει σήμερα το Market Beat για το ΧΑ, όπου προτείνεται στους αναγνώστες να παρατηρήσουν την πορεία του ευρώ, τοποθετώντας το πάνω στο διάγραμμα μεταβολής του 25αρη. Από τον Ιούλιο του 2012 ως σήμερα ο βαθμός συσχέτισης είναι εντυπωσιακός. Κατά συνέπεια τα κίνητρα των ισχυρών παραγόντων του ΧΑ, που είναι και οι ξένοι θεσμικοί εκτός των εγχωρίων, διαφέρουν και πολλές από τις επιμέρους διακυμάνσεις που φαίνονται «περιττές» ή αδικαιολόγητες χωρίς κάποιο καταλύτη, για τους επαγγελματίες της αγοράς επιβάλλονται από την διακύμανση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και το γεν.

Αυτό που αποτελεί κίνητρο για τους ξένους θεσμικούς σε παγκόσμια κλίμακα, είναι το είδος του στοιχήματος που μπορεί να παιχθεί στο ΧΑ. Μπορεί να είναι λίγο «προσβλητικό» και ξένο από τη λογική των εγχώριων επενδυτών, αλλά στο ΧΑ και στην αγορά μετοχών της Πορτογαλίας, παίζεται το στοίχημα του ευρώ. Αν καταφέρουν αυτές οι δυο αγορές να περάσουν σε «κανονικές συνθήκες», αφού πρώτα εφάρμοσαν τα μέτρα που τους επιβλήθηκαν, τότε το ευρώ περνά σε ανώτερο επίπεδο, ως προς την αξιοπιστία του ως κοινό νόμισμα. Αυτό, θυμίζουμε πως στην κορύφωση  της κρίσης είχε περάσει και κάτω από τα 1,20 δολάρια και σήμερα αγοράζει 1,38 δολάρια με κέρδη της τάξης  του 15%, αναφέρει το Market Beat.

Στο ταμπλό, το ΧΑ τείνει να εξελιχθεί σε παράσταση ενός τίτλου, αφού η Alpha Bank, η οποία κινείται με κέρδη 0,71%, έχει διακινήσει 9,3 εκατ. τεμάχια, από τα 12,5 εκατ. συνολικά. Η μετοχή, μετά από 3 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ανακάμπτει σήμερα στα 0,7050 ευρώ.

Ωστόσο ο ΟΠΑΠ συνεχίζει τη θετική του πορεία, καταγράφοντας κέρδη 2,45%, ο ΟΤΕ είναι στο +1,08%, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές καθώς ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ και η MIG κινείται με κέρδη 0,93%, μετά από 6 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στον αντίποδα, με μικρό όγκο, Τιταν, Τερνα Ενεργειακή και Motor Oil βρίσκονται υπό πίεση, ενώ στον κλάδο μεσαίας κεφαλαιοποίησης η μετοχή του Υγεία καταγράφει απώλειες 1,10%, έχοντας πραγαμτοποιήσει όγκο 67 χιλ. τεμάχια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα