Υγιή ανάπτυξη του ΕΛΟΤ, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2004 18:50
UPD:18:54

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας παρευρέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του δ.σ. του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

Ο κ. Σιούφας παρουσίασε τέσσερις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να ανταποκριθεί στο ρόλο του ο ΕΛΟΤ:

- Ουσιαστική παρουσία στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Συμπόρευση με τους ομοειδείς οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Συμβολή στην αξιοποίηση του «ολυμπιακού κεκτημένου» για ενίσχυση της ανάπτυξης και τόνωση της ανταγωνιστικότητας και με τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων.

- Ενίσχυση της παρουσίας του στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα του Οργανισμού «ρευστότητας, δομικές αδυναμίες, ανελαστικό θεσμικό καθεστώς και διαρκή συρρίκνωση του μεριδίου του στην αγορά. Επί χρόνια δεν παρουσίασε όσα «νέα προϊόντα» έπρεπε, και ο ρόλος του ως ενός σημαντικού πρωταγωνιστή της αγοράς πιστοποίησης ποιότητας έχει υποβαθμισθεί. Από την άλλη πλευρά δείχνει να έχει απομακρυνθεί από τον φυσικό του ρόλο που δεν είναι άλλος από την παροχή υπηρεσιών ποιότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο μέσω της πιστοποίησης αλλά και μέσω της βασικής του δράσης, δηλαδή της τυποποίησης... Το υπουργείο Ανάπτυξης περιμένει πολλά από τον ΕΛΟΤ, γι' αυτό ενέκρινε από τον προϋπολογισμό του έκτακτη ενίσχυση, η οποία θα καταβληθεί άμεσα.

Η στήριξη αυτή -η οποία δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα επαναληφθεί και τα επόμενα έτη- προϋποθέτει ότι ο Οργανισμός στο διάστημα μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση των εσόδων του και περιστολή των δαπανών του σε όλα τα επίπεδα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα