Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 19:32
UPD:19:34
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας στη Γερμανία. Παράλληλα, οι επενδυτές να προεξόφλησαν παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), λόγω των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100  κέρδισε 0,83% στις 6.653 μονάδες, ο γερμανικός DAX  ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 9.604 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,81% στις 4.427 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 336,35 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών του δείκτη ήταν κατά 21% υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Στο ταμπλό, με κέρδη 7,3% έκλεισε η Alstom, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2012. Η αγορά υποδέχτηκε πολύ θετικά τη συμφωνία πώλησης ειδικής μονάδας παραγωγής στην Triton, έναντι του ποσού των 730 εκατ. ευρώ.

Άλμα 19% κατέγραψε η Metso, μετά το δημοσίευμα των Times ότι η Weir Group εμφανίζεται πρόθυμη να καταβάλει αντίτιμο 30 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγοράς του φινλανδικού ομίλου.

Κέρδη 7,9% σημείωσε και η Aberdeen Asset Management, καθώς ανακοίνωσε ότι το όφελος από την απόκτηση της Scottish Widows Investment Partnership είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι παραινέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση, ώστε η οικονομία της Ευρωζώνης να μην βιώσει μια περίοδο εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού, όπως συνέβη με την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να μην κινδυνεύει από αποπληθωρισμό, ωστόσο η παραγωγική βάση της μπορεί να πληγεί από τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Την Πέμπτη, 3 Απριλίου, το δ.σ. της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνεδρίασή του, όπου και θα αποτιμήσει τα οικονομικά δεδομένα και θα αποφασίσει τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Η αγορά αναμένει να ληφθούν μέτρα, ίσως και μη συμβατικά, ώστε να στηριχθεί η οικονομία, καθώς το φάσμα του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού γίνεται όλο και πιο ορατό.

Στα οικονομικά στοιχεία, πτωτικά κινήθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα η ανεργία τον Μάρτιο στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική της αγοράς εργασίας στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο αριθμός των ατόμων που είναι χωρίς δουλειά μειώθηκε κατά 12.000, στα 2,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 10.000. Ο δείκτης της ανεργίας διατηρήθηκε στο 6,7% και έναντι εκτιμήσεων για διαμορφωσή του στο 6,8%.

Ωστόσο, ανασταλτικά δρα η ανακοίνωση ότι ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών(PMI) στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 53 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, από 53,2 μονάδες τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η  ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα επιβραδύνθηκε ελαφρά, αλλά οι πιχειρήσεις άρχισαν και πάλι να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους για να τονώσουν τις πωλήσεις τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα