British Airways: 770 εκατ. δολ. από την πώληση μεριδίου στην Qantas

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 09:17

ΤΟ ΠΟΣΟΝ του 1,1 δισ. δολ. Αυστραλίας (770 εκατ. δολ.) από την πώληση του μεριδίου της στην Qantas Airways Ltd., προκειμένου να μειώσει το χρέος της πριν από τις εξαγορές στις οποίες ενδέχεται να προχωρήσει στην Ευρώπη, άντλησε η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Γηραιάς Ηπείρου, British Airways Plc.

Το μερίδιό της 18,25% πουλήθηκε σε θεσμικούς επενδυτές της Αυστραλίας και του εξωτερικού, αντί 3,28 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας, που εδρεύει στο Σύδνεϋ, προς το Χρηματιστήριο της χώρας. Η τιμή αυτή ήταν κατά πέντε σεντς χαμηλότερη, από το κλείσιμό της την περασμένη Τρίτη, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της British Airways για την πώληση.

«Η τιμή ήταν λογική και η πώληση πήγε πάρα πολύ καλά», ανέφερε ο Charlie Lanchester, o οποίος αγόρασε μετοχές της Qantas σε αυτήν την προσφορά και διαχειρίζεται εννέα δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την Perpetual Investments Ltd. στο Σύδνεϋ.

Η British Airways επιθυμεί να μειώσει το χρέος της συνολικού ύψους 5,6 δισ. λιρών Αγγλίας (10 δισ. δολ. ΗΠΑ) και να μειώσει το κόστος λειτουργίας της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Οι συγχωνεύσεις αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης, επικεντρώνονται τώρα, γύρω από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, την British Airways, την Deutsche Lufthansa AG και την Air France SA, η οποία εξαγόρασε τον Μάϊο την ολλανδική KLM Royal Dutch Airlines, με αποτέλεσμα να καταστεί ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της περιφέρειας.

Η British Airways αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους αγοραστές των μετοχών. Η εκπρόσωπός της, Kate Gay, είπε στο Λονδίνο, ότι δηλώσεις θα γίνουν μετά το άνοιγμα των αγοράς στο City.

Υπενθυμίζεται, ότι η British Airways, είχε αγοράσει μερίδιο στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας το 1993, αντί 665 εκατ. δολ. Αυστραλίας. Από μερίσματα εισέπραξε 600 εκατ. δολ. Αυστραλίας μετά την επένδυση, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της, Rod Eddington.

Οι μετοχές της Qantas, έχουν κερδίσει πέντε σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 3,38 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 12:00' μ.μ. ώρα Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα